Na pozadí protestov: Hongkong čelí prvej recesii za desať rokov

, CNBC Foto: SITA/AP

Hongkonský menový úrad (HKMA) znížil objem hotovosti, ktorú musia banky držať ako rezervu, a uvoľnil ďalšie miliardy do širšej ekonomiky. Je to prvé zníženie kapitálovej rezervy od roku 2015.

Centrálna banka oznámila zníženie pomeru proticyklického kapitálového vankúša (CCyB) bánk na 2,0 % z 2,5 %, s okamžitou platnosťou. Chce tým podporiť najmä zvýšenie úverovania malých a stredných firiem. „Ekonomické ukazovatele a ďalšie relevantné dôkazy naznačujú, že hospodárske prostredie v Hongkongu sa od júna 2019 výrazne zhoršilo,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ HKMA Eddie Yue. „Zníženie proticyklického kapitálového vankúša v tomto okamihu umožní bankám, aby viac podporovali domácu ekonomiku a pomohli zmierniť ekonomický cyklus," dodal Yue.

Ekonomika v apríli až júni oslabila voči predchádzajúcemu štvrťroka o 0,4 %, ako ukázali revidované vládne údaje. Situácia sa ale odvtedy výrazne zhoršila. Ázijské finančné centrum, ktoré má tiež jeden z najrušnejších prístavov na svete, už bolo pod silným tlakom stupňujúcej sa obchodnej vojny medzi USA a Čínou a najväčšieho hospodárskeho spomalenia Číny za posledné desaťročia.

HKMA nedávno odmietla fámy, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, vyvolávajúce obavy z menovej a finančnej stability Hongkongu. „Mnohokrát sme zdôraznili, že hongkonský bankový sektor je robustný a stabilný, so silnými kapitálovými pozíciami, dostatočnou likviditou a dobrou kvalitou aktív," uviedol Yue vo svojom blogu v pondelok. „Má dobrú pozíciu, aby odolal šokom z trhu.“

Proticyklický kapitálový vankúš bol zavedený v súlade s medzinárodnými normami v roku 2015 a zabezpečoval primeraný kapitálové rezervy pre banky, ktoré môžu byť nasadené počas hospodárskeho poklesu na podporu rastu úverov. K zníženiu došlo po prvý krát.

Súvisiace články

Aktuálne správy