Firma BASF investuje 20 mil. eur do nórskej firmy Quantafuel

Firma Quantafuel so sídlom v nórskom meste Oslo sa špecializuje na pyrolýzu zmiešaného plastového odpadu a čistenie pyrolitického oleja

BRATISLAVA 14. októbra (SITA) – Spoločnosť BASF sa chystá investovať 20 miliónov eur do firmy Quantafuel, sídliacej v nórskom meste Oslo, ktorá sa špecializuje na pyrolýzu zmiešaného plastového odpadu a čistenie pyrolitického oleja. Investícia sa zrealizuje upísaním nových akcií a poskytnutím konvertibilného úveru. Partneri chcú spoločne rozvíjať technológiu chemickej recyklácie spoločnosti Quantafuel, ktorá pozostáva z integrovaného procesu pyrolýzy a čistenia. Ich cieľom je optimalizovať výstup tak, aby sa mohol použiť ako východisková surovina pri chemickej výrobe. Spoločnosť BASF o tom informovala v pondelok prostredníctvom tlačovej správy.

Vo štvrtom kvartáli 2019 pripravuje Quantafuel v dánskom meste Skive otvorenie závodu na pyrolýzu a čistenie s kapacitou približne 16-tis. ton ročne. Na základe investičnej dohody bude mať BASF minimálne počas štyroch rokov od spustenia výroby v Skive predkupné právo na všetok pyrolitický olej a očistené uhľovodíky pochádzajúce z tohto závodu. Spoločnosť BASF použije tieto sekundárne suroviny v rámci svojho projektu ChemCyclingTM, aby s vybranými zákazníkmi vybudovala trh s chemicky recyklovanými plastmi. V prevádzke spoločnosti BASF v Ludwigshafene sa recyklované suroviny začlenia do výrobného systému Verbund, kde čiastočne nahradia fosílne zdroje. Keď závod spoločnosti Quantafuel v Dánsku dosiahne plnú kapacitu, BASF plánuje poslať vybraným zákazníkom prvé objemy komerčných dodávok produktov CcycledTM, t. j. produktov založených na chemicky recyklovanom plastovom odpade. S cieľom zvyšovať obchodnú ponuku, obe strany ďalej plánujú budovať závody v spoločnom vlastníctve na výrobu očistených uhľovodíkov prostredníctvom chemickej recyklácie.

Spoločnosť BASF pôsobí v chemickom či ropnom priemysle. V roku 2017 dosiahla firma BASF obrat takmer 64,5 mld. eur. Na Slovensku je spoločnosť BASF aktívna 25 rokov. Ku koncu roka 2017 mala na Slovensku 190 zamestnancov a dosiahla obrat vo výške 170 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy