Inflácia v Španielsku sa v septembri spomalila

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa podľa očakávania v septembri zmiernil a bol najslabší za uplynulé tri roky. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu INE, ktoré potvrdili predbežný odhad.
INE v piatok oznámil, že index spotrebiteľských cien v Španielsku sa v septembri zvýšil medziročne o 0,1 % po augustovom náraste o 0,3 %. Septembrová inflácia tak bola najnižšia od augusta 2016, keď ceny klesli o 0,1 %, a je v súlade s odhadom, ktorý INE uverejnil 30. septembra.
Miera inflácie v krajine, ktorá je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa prepadla hlboko pod cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB). Tá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod hranicou 2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny nezmenili po tom, ako v auguste klesli 0,1 %. INE tak potvrdil rýchly odhad.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Španielsku spomalil medziročný rast v septembri na 0,2 % z 0,4 % v auguste. A medzimesačne stúpol o 0,4 % v súlade s odhadom.

Súvisiace články

Aktuálne správy