Britská ekonomika sa zrejme vyhne recesii

Britská ekonomika sa zrejme vyhne recesii, keď za tri mesiace od júna do augusta vzrástla aj napriek augustovému poklesu. Podporila ju expanzia sektora služieb.
V auguste britský hrubý domáci produkt (HDP) medzimesačne klesol o 0,1 %, uviedol to štatistický úrad ONS. Hlavným dôvodom bol pokles výroby, ktorá padla o 0,7 %. Štatistici však revidovali smerom nahor júlovú expanziu na +0,4 %.
Za tri mesiace od júna do augusta HDP stúpol o 0,3 %. Podporil ho sektor služieb. „Tempo rastu sa zrýchlilo aj napriek slabému výkonu naprieč výrobným sektorom, keď televízna a filmová produkcia podporili sektor služieb,“ uviedol Rob Kent-Smith, šéf oddelenia HDP štatistického úradu. Sektor služieb od júna do augusta expandoval o 0,4 %. V predchádzajúcich troch mesiacoch (do júla) sa HDP zvýšil o 0,1 %.
To znamená, že britská ekonomika sa zrejme vyhne recesii. Do nej by sa dostala, ak by sa HDP v 3. štvrťroku (od júla do septembra) znížil, keďže v 2. kvartáli klesla.
Vývoj britského HDP v tomto roku kolíše. Dôvodom je brexit. V 1. kvartáli ekonomiku podporilo hromadenie zásob pred pôvodným dátumom (29. 3.) brexitu, ktorý bol neskôr posunutý. Aktuálne je vystúpenie z EÚ plánované na koniec októbra. V 2. štvrťroku ekonomika klesla, pretože firmy znižovali nahromadené zásoby.
Britská centrálna banka (BoE) vo svojej poslednej inflačnej správe uviedla, že, odhliadnuc od tejto volatility, rast v 1. polroku klesol pod svoj potenciál. BoE očakáva, že expanzia zostane utlmená aj v 2. polroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy