Vesmírna turistika: Boeing investoval 20 miliónov dolárov do Virgin Galactic

, space.com Foto: SITA/AP;TASR/AP

Boeing získa nové podiely v spoločnosti a zjavne sa zapojí do projektov vznikajúceho vesmírneho cestovného ruchu. Virgin Galactic plánuje suborbitálne lety pre platiacich zákazníkov ponúknuť už čoskoro.

„Toto je začiatok dôležitej spolupráce pre budúcnosť leteckej a vesmírnej dopravy, čo sú prirodzené ďalšie kroky pre náš ľudský vesmírny program,“ uviedol vo vyhlásení zakladateľ Virgin Galactic Sir Richard Branson. „Virgin Galactic a Boeing zdieľajú víziu otvorenia prístupu do sveta a do vesmíru, pre viac ľudí bezpečným a environmentálne zodpovedným spôsobom.“

Dohoda ešte nie je uzavretá, oficiálne sa tak stane, keď sa Virgin Galactic stane verejne kótovanou prostredníctvom obchodného spojenia so spoločnosťou Social Capital Hedosophia Holdings Corp. Táto transakcia sa očakáva pred koncom roka, uviedli predstavitelia spoločnosti Boeing.

Boeing je už viac ako pol storočia kľúčovým hráčom v americkom programe vesmírnych letov USA a v súčasnosti je hlavným dodávateľom vesmírnej agentúry pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Boeing tiež vlastní multibilionovú zmluvu s NASA na dopravenie kozmonautov na a z obežného laboratória, čo spoločnosť robí pomocou kapsuly s názvom CST-100 Starliner. SpaceX získal podobnú dohodu a bude dopravovať kozmonautov vo svojej kapsule Crew Dragon.

Virgin Galactic už má svoje meno v tomto biznise. Dvakrát dopravila ľudí do vesmíru na palube svojej najnovšej suborbitálnej kozmickej lode SpaceShipTwo, VSS Unity, počas skúšobných letov v decembri 2018 a februári 2019. Nehode raketoplánu SpaceShipTwo si v roku 2014 vyžiadala život jedného z dvojice pilotov. Spoločnosť nepovedala, kedy plánuje začať operatívne lety, ale tento míľnik pravdepodobne nebude príliš ďaleko.
 

Lístok na let šesťmiestnym SpaceShipTwo sa v súčasnosti predáva za 250 000 dolárov. Viac ako 600 ľudí si už urobilo rezerváciu, uviedli predstavitelia Virgin Galactic.

Boeing ani Virgin Galactic neposkytli ďalšie podrobnosti o plánovanom partnerstve, predstavitelia Boeingu však uviedli, že v budúcnosti sa budú zdieľať ďalšie informácie o konkrétnych projektoch.

„Strategická investícia spoločnosti Boeing uľahčuje naše úsilie o komercializáciu vesmíru a rozširuje prístup spotrebiteľa k bezpečným, efektívnym a environmentálne zodpovedným novým formám dopravy,“ uviedol vo vyhlásení Brian Schettler, hlavný riaditeľ spoločnosti Boeing HorizonX Ventures. „Naša práca s Virgin Galactic a ďalšími pomôže odomknúť budúcnosť vesmírneho cestovania a vysokorýchlostnej mobility.“

Súvisiace články

Aktuálne správy