Pravdepodobnosť brexitu bez dohody vzrástla, libra prudko oslabila

Britská libra v utorok prudko oslabila. Dôvodom boli správy, že britská vláda považuje nádeje na dohodu o odchode z Európskej únie (EÚ) prakticky za nulové. Nemecká kancelárka Angela Merkelová údajne varovala, že dohoda o brexite je vysoko nepravdepodobná. To podporilo obavy z chaotického a nákladného brexitu.
Kurz britskej libry voči euru padol na najnižšiu úroveň za mesiac, keď oslabil o 0,7 % na 1,1120 EUR/GBP. Kurz libry voči doláru klesol o 0,6 % na 1,220 USD/GBP.
Podľa zdroja z Downing Street Merkelová v telefonickom rozhovore povedala britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, že dohoda je nanajvýš nepravdepodobná a že nie je možná, pokiaľ Londýn nebude súhlasiť s tým, že Severné Írsko zostane v colnej únii.
Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že Johnson a jeho vláda nemajú záujem o dohodu a ich stratégiou je obviniť EÚ zo stroskotania rokovaní o dohode. Na Twitteri tvrdo skritizoval Johnsonovu stratégiu. Podľa Tuska nejde o to, kto vyhrá, ani komu pripadne Čierny Peter. Zdôraznil, že ide o budúcnosť Európy a Británie, o bezpečnosť a záujmy občanov. Dodal, že britská vláda nechce dohodu, nechce odklad brexitu, ani jeho zrušenie.
Nemenovaný predstaviteľ britskej vlády podľa BBC povedal, že EÚ nie je ochotná ustúpiť ani o centimeter. Podľa médií Londýn sa snaží využiť Merkelovej vyjadrenia, aby hodil vinu za stroskotanie rokovaní na EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy