Súkromná spotreba v Nemecku by v nasledujúcich mesiacoch mala zostať stabilná

Súkromná spotreba v Nemecku by v nasledujúcich mesiacoch mala zostať stabilná, aj napriek signálom o spomaľovaní hospodárstva. Uviedlo to v pondelok vo svojej prognóze nemecké obchodné združenie HDE.
„Aj keď nálada spotrebiteľov ani zďaleka nedosahuje vysoké úrovne z predchádzajúcich rokov, v nasledujúcich mesiacoch nepredpokladáme prepad súkromnej spotreby,“ uviedlo HDE.
Poukázalo pritom na „robustný trh práce“, ako aj na zvýšenie miezd a dôchodkov v uplynulých rokoch ako dôvod optimizmu. Pretrvávajúca nízka inflácia je ďalším faktorom, ktorý posilňuje disponibilné príjmy domácností.
„To znamená, že súkromná spotreba v súčasnosti poskytuje makroekonomickú protiváhu oslabujúcej ekonomike,“ uviedlo obchodné združenie HDE.
Výhľadový barometer spotreby HDE v októbri klesol len mierne, o 0,27 bodu na 99,74 bodu podľa výsledkov prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 2000 spotrebiteľov a ktorý sa týkal ich plánovaných nákupov, finančnej situácie, úspor a ďalších faktorov.
Tento barometer predpovedá skôr vývoj situácie v nasledujúcich troch mesiacoch, než odráža súčasné správanie spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy