Podvodov v podnikateľskej oblasti z roka na rok pribúda

Pravdepodobne sa stanú jedným z top rizík podnikania v blízkej budúcnosti.

BRATISLAVA 7. októbra (SITA) – Podvodov v podnikateľskej oblasti z roka na rok pribúda. Podvodníci sa napríklad často vydávajú za konkrétnych odberateľov, aby sa mohli bez zaplatenia dostať k tovaru. Takéto prípady sa stávajú nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku či Rumunsku. Upozorňuje na to spoločnosť Euler Hermes, ktorá sa venuje poisteniu obchodných pohľadávok. „Už pred rokom sme upozorňovali na falošných odberateľov, no počet týchto prípadov, žiaľ, rastie naďalej. Rovnako aj počet iných typov podvodov spojených s obchodovaním medzi firmami. Pravdepodobne sa stanú jedným z top rizík podnikania v blízkej budúcnosti,“ konštatuje firma.

Podnikatelia by mali byť opatrní, aby nenaleteli falošným odberateľom. Existuje pritom niekoľko varovných znakov. „Objaví sa nový odberateľ, ktorý zrazu požaduje viacero objednávok, objednáva vo veľkých množstvách, akceptuje vyššiu cenu za tovar. Indikátorom môže byť tiež veľká geografická vzdialenosť alebo chýbajúca súvislosť medzi oblasťou podnikania dodávateľa a odberateľa. Podozrivou je aj náhla zmena adresy firmy, respektíve adresy doručenia,“ uviedol Peter Mucina z Euler Hermes.

Pri existujúcom odberateľovi odporúča firma overiť si objednávku, skontrolovať adresy dodania či emailovú a webovú adresu. Prospešné je tiež prekontrolovať si objednávajúcu osobu či predmet objednávky. Zvláštne môže byť, ak predchádzajúce objednávky boli totožné a nová objednávka je na úplne iný tovar. V prípade nového odberateľa je vhodné prekontrolovať jeho pravosť – cez obchodný register a vyhľadávače na internete, a rovnako tak správnosť webovej stránky alebo emailovej adresy.

Euler Hermes je lídrom v poistení obchodných pohľadávok a špecialistom v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako 100 ročnými skúsenosťami ponúka klientom finančné služby s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Sídli v Paríži, no je prítomná vo viac ako 50 krajinách a zamestnáva vyše 6 tis. ľudí. Euler Hermes je členom skupiny Allianz.

Súvisiace články

Aktuálne správy