Živnostníci nedostanú dávku v nezamestnanosti ani úrazové dávky

Sociálna poisťovňa sa vo svojej praxi často stretáva s prípadmi nespokojných živnostníkov, ktorí sú sklamaní, ak v nepriaznivej životnej situácii zistia, že nemajú nárok na niektoré druhy dávok sociálneho poistenia, napríklad na dávku v nezamestnanosti či úrazové dávky.
„Je to preto, lebo sú zo zákona povinne poistení len na dôchodkové a nemocenské poistenie. Na rozdiel od zamestnávateľov a zamestnancov teda živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) neplatia poistné do fondu poistenia v nezamestnanosti, fondu úrazového poistenia či do fondu garančného poistenia. Aby boli krytí aj pre takéto nepriaznivé situácie, je dobré sa poistiť buď na niektorý z balíkov dobrovoľného poistenia v pobočke Sociálnej poisťovne, alebo v komerčných poisťovniach,“ zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.
Podľa neho tým, že živnostníci platia poistné len na svoje dôchodkové a nemocenské poistenie a rezervný fond solidarity a zároveň väčšina z nich (približne 80 %) ho platí len z minimálnych odvodov, aj nemocenské či dôchodkové dávky sú potom nízke. Ak živnostníci a ostatné SZČO splnia aj ďalšie zákonom stanovené podmienky na jednotlivé druhy dávok, najmä dostatočné obdobie poistenia, počas ktorého platili včas a v správnej výške, môžu v Sociálnej poisťovni požiadať o tieto druhy dávky.
Z dôchodkového poistenia ide o starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok a vyrovnávací príplatok. Z nemocenského poistenia ide o nemocenské, ošetrovné a materské.
Priemerný počet SZČO, ktoré odviedli poistné v období január až august 2019, predstavoval približne 190.000, pričom viac ako 152.000 z nich platilo poistné len zo sumy rovnej alebo nižšej, ako je minimálny vymeriavací základ. Ten aktuálne predstavuje výšku 477 eur mesačne, pričom minimálne poistné je pre SZČO stanovené na 158,11 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy