Turecká inflácia sa v septembri prudko spomalila

Turecká inflácia sa v septembri spomalila a bola najnižšia za takmer 3 roky. To podporuje očakávania, že centrálna banka bude pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb.
Index spotrebiteľských cien v septembri medziročne stúpol o 9,26 % po náraste o 15,01 % v auguste, uviedol turecký štatistický úrad. Inflácia bola v septembri najnižšia od januára 2017. Dôvodom bolo spomalenie rastu cien potravín a bývania a pokles cien dopravy.
Spomalenie inflácie, ktorá vyskočila až na 25 % po vlaňajšom prepade líry, privítajú zahraniční investori a turecké domácnosti a firmy, ktoré sa museli v uplynulých rokoch vyrovnávať s prudkým rastom cien.
Zároveň tiež zrejme vzrastie tlak zo strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý je kritikom vysokých úrokových sadzieb, na centrálnu banku, aby ešte viac uvoľnila menovú politiku.
Po vlaňajšej menovej kríze, ktorá spôsobila, že turecká líra voči doláru oslabila takmer o tretinu, bola centrálna banka nútená zvýšiť svoju kľúčovú sadzbu na 24 %. Po tom, ako bol do čela centrálnej banky vymenovaný nový guvernér Murat Uysal, banka od júla znížila svoju hlavnú 1-týždňovú repo sadzbu už o 7,5 percentuálneho bodu na 16,5 %.
Niektorí ekonómovia a zahraniční investori sa obávajú príliš agresívneho uvoľňovania menovej politiky, ktoré by opäť mohlo zvýšiť volatilitu líry.

Súvisiace články

Aktuálne správy