Máme tu nový systém, preto kupujem zlato

, CNBC;bloomberg Foto: getty images;YT/CNBC INT

Podľa Davida Rocheho, prezidenta a globálneho stratéga Independent Strategy, by cena zlata mohla v budúcom roku prudko stúpnuť až o 2 000 dolárov za uncu, v súčasnosti sa pohybuje okolo 1 500 dolárov za uncu.

"Môj inštinkt mi vraví, že hanobenie fiatových mien centrálnymi bankármi sa bude zhoršovať a nie zlepšovať, ľudia budú hľadať alternatívnu menu," uviedol Roche pre CNBC. "Zlato je dobrá alternatívna mena, pretože je bezpečná a pretože jej vlastníctvo v porovnaní s platením záporných sadzieb z vkladov, vlastne nič nestojí," uviedol Roche s tým, že vo výsledku ešte pred koncom roka cena zlata pravdepodobne dosiahne 1600 dolárov a budúci rok sa posunie vyššie na 2 000 dolárov.

Roche svoj názor vyslovuje v čase, kedy hlavné centrálne banky ohlásili ďalšie kroky svojej menovej politiky. Federálny rezervný systém USA v septembri znížil referenčnú úrokovú sadzbu pre jednodňové pôžičky na cieľový rozsah 1,75 až 2 %.Prezident chicagského Fedu Charles Evans vo štvrtok pre televíziu Bloomberg povedal, že sa obáva inflačného výhľadu a že je otvorený ďalšiemu zníženiu sadzieb. Povedal, že na nastávajúcej schôdzi Federálneho výboru pre voľný trh príde s otázkou, či po dvoch priamych zníženiach sadzieb nie je potrebná ešte akomodatívnejšia politika.

Európska centrálna banka tiež znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu vkladov na rekordné minimum -0,5 % a v tom istom mesiaci spustila veľký nový program nákupu dlhopisov.

V Japonsku, kde je cieľ krátkodobých úrokových mier už v zápornom pásme, Bank of Japan naznačila v októbri možnosť zmiernenia.„Budeme postupovať vzhľadom na zvyšujúce sa globálne riziká. Na budúci mesiac dôkladne preskúmame ekonomický a cenový vývoj, aby sme sa rozhodli, či politiku zmiernime,“ uviedol guvernér centrálnej banky Haruhiko Kuroda na tlačovej konferencii po septembrovom vyhlásení politiky BOJ.

Roche uviedol, že centrálne banky sa teraz „celkom oprávnene obávajú“ ďalšieho poklesu po tom, čo nedosiahli svoje inflačné ciele. „Namiesto toho, aby povedali, že urobili dosť, hovoria, že musíme minúť veľa fiškálnych peňazí, a mimochodom, môžeme pomôcť. Takže vláda v skutočnosti míňa peniaze, ktoré jej dodávame. Zvyšujeme bankové zostatky, ktoré sa vždy dajú odpísať. Máme tu teraz nový systém… Preto kupujem zlato," povedal Roche.

Súvisiace články

Aktuálne správy