Tieňová ekonomika tvorí desatinu českého hrubého domáceho produktu

Veľkosť takzvanej tieňovej ekonomiky, niekedy označovanej ako sivá ekonomika, sa v Česku pohybuje okolo 10 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplynulo to zo štúdie českého Centra ekonomických a trhových analýz (CETA) a litovského Lithuanian Free Market Institute, ktorých výsledky zverejnené v utorok priniesol server novinky.cz.
Medzi bežný tovar a služby, ktoré prechádzajú cez tieňovú ekonomiku, patria podľa štúdie veľmi často potraviny, oblečenie a opravy áut. Okrem toho môže ísť aj o tovar, ktorý je zaťažený vysokým daňovým bremenom, napríklad cigarety, alkohol či benzín.
Česká vláda napriek tomu v máji rozhodla, že zdanenie cigariet a alkoholu ešte zvýši. V prípade tabaku by spotrebná daň mala na budúci rok vzrásť zhruba o 10 %, v prípade tvrdého alkoholu približne o 13 %.
Najčastejším dôvodom na nezákonný nákup tovaru či služieb je výrazne nižšia cena. Vtedy sa zákazníci o pôvod tovaru alebo o to, či predajca príjem zdaní, nezaujímajú.
V Česku má skúsenosť s nákupom bez účtenky v poslednom roku 29 % respondentov. Na porovnanie, v Poľsku a vo Švédsku je to 27 % a v pobaltských krajinách omnoho viac, od 36 až do 59 %.
„Rozsiahla tieňová ekonomika neznižuje iba fiškálne príjmy štátu. Zvyšuje aj vládne výdavky a kriví trhové prostredie,“ uviedol analytik CETA Michael Fanta. Preto je podľa neho potrebné klásť vysoký dôraz najmä na elimináciu príčin tieňovej ekonomiky, nie iba dôsledkov.
Štúdia bola uskutočnená na vzorke 6055 respondentov vo vekovej kategórii 18 až 75 rokov v Česku, Litve, Lotyšsku, Poľsku a vo Švédsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy