Bublina na európskom trhu s bývaním sa nafukuje

, UBD,MW Foto: SITA/AP

Mimoriadne nízke úrokové sadzby vystavujú trhy s nehnuteľnosťami na bývanie v eurozóne väčšiemu riziko bubliny.

Mníchov je najviac ohrozený, Paríž a Frankfurt vstúpili do rizikovej zóny po prvýkrát, uviedla UBS vo svojej výročnej správe o globálnom indexe nehnuteľností. Indexové skóre sa zvýšilo vo všetkých hodnotených mestách eurozóny.

Európska centrálna banka tento mesiac ďalej znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu z vkladov do  záporného územia. Klesajúcu nezamestnanosť, rastúce mzdy a nízke úrokové sadzby z úverových produktov spôsobili, že ostatných desať rokov sa objem úverov na bývanie výrazne zvýšil aj na Slovensku.

"Očakávané ekonomické spomalenie, najmä v Nemecku, otestuje súčasné cenové úrovne," uviedla v správe UBS. Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku poklesla a podobný trend sa očakáva v treťom štvrťroku.

Problémy s dostupnosťou, politická neistota a menej výhodné daňové prostredie vyvíjajú tlak na ceny nehnuteľností v Londýne, uviedla UBS. Hlavné mesto Británie je v aktuálnom hodnotení mimo rizika nafukujúcej sa realitnej bubliny.

Nižšie úrokové sadzby odradili investorov od dlhopisov a presunuli ich záujem na iné aktíva. To pomohlo zvýšiť ceny nehnuteľností v mnohých mestách, a najmä v tých častiach eurozóny, kde sa výnosy zo štátnych dlhopisov znížili až do negatívneho pásma.

Zaujímavý je vývoj na trhu rezidenčných nehnuteľností v USA. Žiadne z amerických miest, New York, Boston, Chicago, San Francisco ani Los Angeles si v rámci indexu nepohoršilo. Je to prvýkrát od roku 2011. UBS tvrdí, že Chicago je podhodnotené, ale jeho rastúce fiškálne výzvy ho v indexe posunuli tak, že ostatné mestá zostali ďaleko za ním.

"Pri zvažovaní realitných trhov na území s rizikom bublín by mali investori zostať opatrní," upozornil Matthias Holzhey, hlavný autor štúdie a vedúci švajčiarskych investícií do nehnuteľností v UBS Global Wealth Management. "Regulačné opatrenia, ktoré majú obmedziť ďalšie zhodnocovanie, už v niektorých z prehriatych miest vyvolali korekcie trhu."

Index UBS je vážený priemer ukazovateľov ceny voči príjmu, ceny voči prenájmu, hypotékam voči HDP, výstavbe voči HDP a relatívnych ukazovateľov ceny medzi vybranými mestami.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy