Populácia starne, musíme zvýšiť dane

, ČTK;SITA Foto: SITA/AP

Vláda dúfa, že nová daň pomôže pokryť rastúce náklady na sociálne zabezpečenie spôsobené starnutím populácie a poklesom pôrodnosti.

Japonsko od dnešného dňa zvyšuje daň z obratu na desať percent z doterajších ôsmich percent. Daň sa zvyšuje po piatich rokoch, keď vláda už dvakrát jej zvýšenie odložila, napísala agentúra Kjódó.

Zvýšenie dane však zrejme spôsobí zmätok medzi obchodníkmi aj spotrebiteľmi. Vláda sa s cieľom minimalizovať negatívny dopad na výdavky spotrebiteľov rozhodla, že od zvýšenia budú oslobodené položky považované za potrebné pre každodenný život. Predstavitelia vlády v Tokiu tvrdia, že podnikli komplexné opatrenia, aby minimalizovali negatívne dopady tohto kroku.

Vláda zvýšila v apríli 2014 daň z obratu na osem percent z piatich. Ďalšie zvýšenie sa malo byť pôvodne v októbri 2015, ale nakoniec bolo odložené, najprv na apríl 2017 a potom znova na október 2019. Dôvodom odkladu boli obavy, že daň zníži výdavky spotrebiteľov a poškodí celú ekonomiku, ako sa stalo pri prvom zvýšení.

Vláda premiéra Šinzó Abeho trvá na svojom hodnotení, že japonská ekonomika teraz prechádza najdlhšou fázou expanzie od konca druhej svetovej vojny. Domáci dopyt podľa neho zostáva solídny. Súčasne sa však objavujú obavy, že ekonomiku by mohlo ťažko zasiahnuť riziko poklesu v zahraničí, vrátane eskalácie americko-čínskej obchodnej vojny.

Vláda prijala viacero opatrení, ktoré majú pomôcť zmierniť negatívny dopad. Napríklad systém nižších daní pre potraviny a ďalšie životne dôležité položky či program odmien za bezhotovostné platby a daňové úľavy pre kúpu áut a nehnuteľností. Japonsko sa rozhodlo využiť odmeny za bezhotovostné platby, ktoré by mali platiť do júna 2020, tiež kvôli tomu, aby podporilo bezhotovostné transakcie, pretože Japonsko v nich zaostáva za ostatnými krajinami v regióne, ako je Čína a Južná Kórea.Vyššia sadzba dane z obratu zasiahne takmer všetky tovary a služby vrátane oblečenia, elektroniky, dopravy a liekov. Dodatočné príjmy zo zvýšenia dane majú podľa odhadu predstavovať 5,7 bilióna jenov a takmer polovicu chce vláda použiť na zlepšenie programu sociálneho zabezpečenia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy