Komodita s medziročným výnosom 33 %

, Financial Times Foto: SITA/AP

Dopyt prevyšuje ponuku a navyše sa očakáva, že dodávky kovu, ktorý sa ťaží v Rusku a Južnej Afrike, sa tento rok dramaticky nezvýšia.

Ceny paládia vzrástli na rekordnú úroveň 1 700 dolárov za uncu, čím sa jeho medziročný zisk posunul na 33 %. Komodita sa tak zaradila medzi tie s najlepším výkonom za rok 2019. Rast nastáva v dôsledku očakávaného nedostatku na strane ponuky a súvisí s prísnejšími emisnými normami v automobilovom priemysle, kde sa používa do katalyzátorov.

Aj napriek spomaleniu celosvetového predaja áut sa dopyt po paládiu zvýšil. Môže za to sprísnenie emisných noriem v Číne a prechod európskych spotrebiteľov od nafty k benzínovým automobilom, ktoré prevažne využívajú práve katalyzátory z paládia.

"Snažíme sa zistiť, kde by trh mohol nájsť materiálnu úľavu, pretože dopyt stále rastie, zatiaľ čo ponuka zostáva obmedzená," uviedli analytici UBS. "To znamená, že trh môže prestreliť a byť zraniteľný počas, i v období bez rizika, a o to viac v súvislosti s obchodným napätím a spomalením globálneho rastu."

Súvisiace články

Aktuálne správy