Pre vydanie potvrdenia stačí záujemcom o 2 % daní z príjmu neformálna žiadosť

Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje neziskové organizácie a občianske združenia, ktoré žiadajú o potvrdenie na účely zapísania do Zoznamu prijímateľov 2 % daní z príjmu, že na žiadosť o takéto potvrdenie nie je predpísané osobitné tlačivo.
O potvrdenie stačí požiadať príslušnú pobočku SP v mieste ich pôsobenia len neformálnym podaním, z ktorého bude zrejmý názov a IČO daného občianskeho združenia, či neziskovej spoločnosti a spôsob doručenia – buď osobne v pobočke, poštou na adresu združenia (resp. adresu štatutára združenia), alebo prostredníctvom portálu e-Slovensko, informovala poisťovňa.
Použiť na tento účel možno tiež žiadosť uverejnenú na webovej stránke Sociálnej poisťovne (Žiadosť o vydanie potvrdenia), alebo o potvrdenie požiadať elektronicky cez Formulár pre otázky. Uvedené potvrdenie vystavuje pobočka poisťovne bezplatne.
Potvrdenie od poisťovne nesmie byť staršie ako 30 dní. Slúži ako podklad, že dané občianske združenie či nezisková organizácia nemá nedoplatok na poistnom na nemocenské poistenie, na poistnom na dôchodkové zabezpečenie a na poistení v nezamestnanosti.
Ak nemajú pracovníkov v zamestnaneckom pomere, potrebujú od SP získať potvrdenie o tom, že nie sú vedené v registri, a tým im ako zamestnávateľovi nevznikla odvodová povinnosť na nemocenskom a dôchodkovom poistení.
Posledný termín na zapísanie do Zoznamu prijímateľov je 15. december 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy