Americká ekonomika v 2. štvrťroku rástla pomalšie

Americká ekonomika v 2. štvrťroku rástla pomalšie, ako v prvých troch mesiacoch roka. Potvrdili to aktualizované údaje ministerstva hospodárstva. Dôvodom spomalenia je obchodný spor s Čínou. Jeho negatívny vplyv na ekonomiku bude podľa expertov pretrvávať do konca roka.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa za tri mesiace do konca júna zvýšil medziročne o 2 %, tak ako naznačil predbežný odhad.
Tempo rastu americkej ekonomiky sa tak výrazne spomalilo oproti prvým trom mesiacom roka, keď HDP stúpol o 3,1 %.
Spotrebiteľské výdavky boli pritom aj v 2. kvartáli mimoriadne vysoké, aj keď ministerstvo revidovalo tempo ich rastu z pôvodných 4,7 % na 4,6 %.
Výdavky domácností sa podieľajú 70 % na ekonomickej aktivite v USA. A v uplynulých rokoch ich podporil silný trh práce, ktorý priniesol rastúce mzdy a extrémne nízku mieru nezamestnanosti.
Ale revidované údaje tiež ukázali, že firemné investície klesli v období apríl-jún viac, ako naznačili predbežné údaje, a to až o 1,4 % namiesto o 1,1 %. Americký priemysel totiž zasiahol obchodný spor Washingtonu s Čínou, silný dolár a spomaľovanie globálnej ekonomiky, ktoré viedlo k slabšiemu vývozu.
Vládne výdavky sa medzitým zvýšili o 4,8 % namiesto o 4,5 % pri rýchlom odhade. Štát a lokálne samosprávy investovali viac do výstavby ciest a budov.

Súvisiace články

Aktuálne správy