Predaj nových domov v USA v auguste nečakane prudko vzrástol

Predaj nových domov v USA zaznamenal minulý mesiac omnoho výraznejšie zotavenie, než sa čakalo. V priebehu pár dní je to ďalšia pozitívna správa z amerického trhu s nehnuteľnosťami. Koncom minulého týždňa americké Národné združenie realitných maklérov informovalo o nečakanom raste predaja starších domov. Podobne ako vtedy, aj teraz analytici poukazujú najmä na nízke sadzby hypoték.
Americké ministerstvo obchodu v stredu uviedlo, že predaj nových domov vzrástol v auguste o 7,1 % na sezónne upravenú ročnú mieru 713.000 domov. Najvýraznejšie sa pod to podpísali oblasti na juhu a západe Spojených štátov. Ministerstvo zároveň upravilo smerom nahor výsledky za mesiac júl. Pôvodne udávalo, že v júli dosiahol predaj nových domov 635.000 jednotiek, teraz údaj posunulo na 666.000 jednotiek. Aj to však znamenalo pokles predaja o 8,6 %.
Údaje za august sú omnoho lepšie, než čakali ekonómovia. Tí počítali s rastom predaja v porovnaní s júlom iba o 3,5 %.
V medziročnom porovnaní sa predaj nových domov auguste zvýšil o 18 %. Stredná cena nového domu v USA dosiahla minulý mesiac 328.400 USD (299.035 eur), čo medziročne predstavuje rast o 2,2 % a v medzimesačnom porovnaní o 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy