Európske spoločnosti sú podľa prieskumu skeptické voči umelej inteligencii

Takmer polovica opýtaných finančných pracovníkov verí, že umelá inteligencia je hrozbou pre pracovné miesta.

Európske spoločnosti sú skeptické voči umelej inteligencii. Toto je jeden z poznatkov z reprezentatívneho prieskumu, ktorý uskutočnil výskumný ústav Kantar v mene poskytovateľa finančných služieb EOS. Zistilo sa, že takmer polovica opýtaných finančných pracovníkov verí, že umelá inteligencia je hrozbou pre pracovné miesta. "Tým, ktorí okamžite spájajú umelú inteligenciu s predstavou boja človeka proti strojom, často chýbajú potrebné základné informácie," povedal Joachim Göller, vedúci analytického centra skupiny EOS.

Dôvera v samovzdelávacie inteligentné systémy je nízka. Len jedna z piatich spoločností si dokáže predstaviť, že by sa v oblasti manažmentu pohľadávok spoliehala úplne na umelú inteligenciu. Göllerova skúsenosť je, že čím viac sa kolegovia zaoberajú touto témou, tým je pravdepodobnejšie, že sa ich predsudky zmenšia. "Pretože ak pri svojej každodennej práci používate nástroje umelej inteligencie, je zrejmé, že vám pri práci pomáhajú a nie sú pre ňu hrozbou," skonštatoval Göller.

Strach z umelej inteligencie sa odráža aj na skutočnosti, že iba 30 % opýtaných tvorcov finančných rozhodnutí predpokladá, že umelá inteligencia bude v nasledujúcich dvoch rokoch trendom, zatiaľ čo 36 % ju považuje za úplne nadhodnotenú. Z prieskumu vyplýva, že východoeurópske spoločnosti sú celkovo skeptickejšie ako ich západoeurópski kolegovia.

Napríklad len 17 % respondentov vo východnej Európe si dokáže predstaviť, že sa bude úplne spoliehať na umelú inteligenciu, v porovnaní s 22 % v západnej Európe. Vo východnej Európe je tiež väčšia obava zo straty pracovných miest, kde si 49 % myslí, že umelá inteligencia predstavuje hrozbu pre pracovné miesta. Najväčší optimisti v oblasti umelej inteligencie sú Dáni, kde si takmer tretina spoločností, čo je najvyššia hodnota v Európe, dokáže predstaviť, že sa v budúcnosti bude môcť úplne spoliehať na umelú inteligenciu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy