Koniec zabehnutého biznis modelu: Negatívna úroková politika ECB je spoločensko-politickým jedom

, Die Welt;CNBC Foto: getty images

ECB v novembri znovu spustí program nákupu dlhopisov. Tentoraz bez časového obmedzenia. Menové orgány tak dlhodobo držia úrokové sadzby na nízkej úrovni a obmedzujú príležitosti na zisk finančného sektora. Veritelia zarábali na rozdieloch medzi dlhodobými a krátkodobými úrokovými sadzbami. Tomu je koniec.

V roku 2016 zamestnávala Commerzbank viac ako 50 000 ľudí. Generálny riaditeľ Martin Zielke chce zavrieť jednu pätinu z 1 000 pobočiek a dokonca sa chce rozlúčiť s dôležitým zdrojom príjmu v podobe poľskej dcérskej spoločnosti mBank. Počet zamestnancov by sa mal do konca roku 2020 znížiť na približne 38 000. Predaj Mbank je len zúfalým pokusom o spasenie.

Pokiaľ ide o hodnotu na akciovom trhu, Deutsche Bank a Commerzbank už predbehli regionálne finančné inštitúcie z Nórska a Švédska. Aj kedysi hrdý Landesbanken musí ísť cestou reštrukturalizácie. Je to nebezpečný vývoj.

 „ECB tak týmto svojim rozhodnutím v krátkom čase zbavila nemecké banky približne 500 miliónov eur. Zároveň budú banky značne zaťažené pokračovaním nízkych úrokových sadzieb na neurčitý čas,“ hovorí Peter Barkow, finančný expert zo spoločnosti Barkow Consulting. „Najmä nemecké banky sú do veľkej miery závislé od príjmu z dlhodobej investície vkladov klientov s vyššími úrokovými sadzbami, čo sa nazývajú transformácia splatnosti. Táto stratégia funguje len veľmi obmedzene,“ varuje expert. Dopad na zisk bánk sa prejaví oneskorene. "Mnoho nemeckých bánk musí nájsť nové zdroje príjmov v strednodobom horizonte. Z krátkodobého hľadiska bude pravdepodobne potrebné ďalšie zníženie nákladov," hovorí Barkow.

Banky už vyše sto rokov žili z dlhodobého požičiavania alebo investovania do cenných papierov. Zarábali peniaze z plynutia času. Ak čas už nemá cenu, pretože úrokovuž viac niet, nie je možné zarobiť nič. Historicky vynášali desaťročné nemecké vládne dlhopisy približne o 1,5 percenta viac ako dvojročné emisie. V súčasnosti je rozdiel tesne pod 0,2 percentuálneho bodu.

V úverových portfóliách s niekoľkými miliardami strácajú banky vďaka politike ECB ceľkom veľa. Akcie Deutsche Bank a Commerzbank na tento stav adekvátne zareagovali. Padli v súlade s úrokovými sadzbami.

 „Centrálne banky už vo veľkej miere využili svoje nástroje“ a dochádzajú im možnosti na zmiernenie dopadov globálnych ekonomických rizík v prípade  „skutočnej hospodárskej krízy“, povedal Christian Sewing šéf Deutsche Bank na bankovej konferencii v Sibose v Londýne. „Obávam sa najmä mnohých finančných a geopolitických rizík, od situácie v Hongkongu až po napätie na Blízkom východe,“ povedal Sewing a dodal, že svet čelí „mimoriadnej makroekonomickej situácii, vývoj je veľmi náročné predpovedať a potenciálne túto celú vec robí ešte nestabilnejšou. Veľmi málo ekonómov verí, že lacnejšie peniaze na tejto úrovni budú mať nejaký účinok," uviedol Sewing na margo ohlásených krokov ECB, najmä na zníženie depozitnej sadzby o 10 bázických bodov na rekordné minimum -0,5 %.

Nakoľko je súčasná situácia dramatická, opisujú analytici JP Morgan v 120-stranovom dokumente. Ako príklad použili Japonsko, kde už nejaký čas záporné úrokové sadzby sú a finančný sektor už dve desaťročia nedokázali na čase zarobiť nič. Záver: úrokové marže by sa mohli naďalej znižovať a naďalej negatívne ovplyvňovať výnosy.

„Negatívna úroková politika ECB ničí finančný systém a je spoločensko-politickým jedom,“ hovorí Frank Kohler, generálny riaditeľ Sparda-Bank Berlin. Finančný systém je absurdný, ak musíme deťom vysvetliť, že peniaze majú zápornú hodnotu. Že dlh je dobrý, pretože nemusíte nakoniec splatiť všetko“.

Súvisiace články

Aktuálne správy