Tokijská burza aj Wall Street oslabili

Japonská burza v stredu oslabila. Nasledovala tak vývoj na Wall Street. Dôvodom bolo zníženie rizikového apetítu investorov po spustení príprav procesu impeachmentu proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi a obnovenie obáv týkajúcich sa obchodnej vojny medzi USA a Čínou.
Kľúčový tokijský index Nikkei 225 v stredu stratil 0,36 % a uzavrel na 22.020,15 bodu. Širší index Topix klesol o 0,18 % na 1620,08 bodu.
„Index Nikkei padol po poklese Wall Street spôsobenom politickou neistotou,“ uvádza sa v analýze firmy Okasan Online Securities. Burzy v USA oslabili pred tým, ako demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová oznámila spustenie príprav procesu impeachmentu, čiže podania ústavnej žaloby na prezidenta za zneužitie právomocí.
Správa o tom spôsobila „výpredaj amerických akcií, solídny dopyt po dlhopisoch americkej vlády a široké oslabenie amerického dolára“, uviedol stratég National Australia Bank Rodrigo Catril.
Negatívny vplyv na náladu investorov mali tiež Trumpove tvrdé slová na adresu Číny, čo znížilo nádeje na riešenie obchodného sporu medzi Washingtonom a Pekingom.
Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v utorok stratil 0,53 % a uzavrel na 26.807,77 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 0,84 % na 2966,60 bodu a technologický Nasdaq Composite o 1,46 % na 7993,63 bodu. S&P 500 aj Nasdaq zaznamenali najvýraznejšie oslabenie za uplynulý mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy