Dánsky precedens: Ešte viac ľudí zaplatí za to, že má v banke peniaze

, Bloomberg;Reuters;Patria FotoYT/jyskebank.tv

Nízke úrokové sadzby obvykle podporujú k vyšším spotrebiteľským výdavkom. Pôžičky sú lacnejšie a sporenie už nie je tak príťažlivé. V Dánsku viedli záporné sadzby k prudkému rastu refinancovania hypoték, tiež ale k rekordným nárastom spotrebiteľských vkladov. Ani po zavedení negatívnych sadzieb nie je dané, že ľudia budú míňať viac.

Dánska menová politika je koncipovaná tak, aby bránila kurzový záväzok dánskej koruny voči euru. Jej účinky na širšie hospodárstvo sa pozorne sledujú. Dánska centrálna banka nedávno znížila základnú úrokovú sadzbu na -0,75 %. Záporné úrokové sadzby majú Dáni už sedem rokov, čo je svetový rekord. Podľa guvernéra dánskej centrálnej banky Larsa Rohdeho je ešte stále priestor na zníženie. Posun pod -0,75 % by už ale znamenal krok na neprebádané územie. Generálny riaditeľ banky Jyske, Anders Dam, by privítal ešte nižšie sadzby, keďže banka dnes prerába ešte viac, keď si v centrálnej banke uloží nadbytočné rezervy.

Jyske Bank, jedna za najväčších bankových skupín v krajine, zrušila hranicu, ktorá doteraz chránila väčšinu jej drobných klientov pred dopadom negatívnych sadzieb. Záporná úroková sadzba, kvôli ktorej klienti platia za to, že si u banky môžu uložiť peniaze, platila do nedávna len pre klientov s prebytočným zhruba miliónom dolárov na účte. Od 1. decembra sa táto hranica znížila na 111.100 USD (zhruba 750 000 DKK). Nad touto hranicou by podľa oficiálnych štatistík z roku 2017 malo byť viac ako 163 500 Dánov. Aktuálne číslo by ale mohlo byť ešte vyššie. Jyske nevylučuje, že túto politiku rozšíri na ďalších klientov.

Generálny riaditeľ banky Jyske Anders Dam
Podľa názorov z banky Nordea ale ani po znížení dánskych sadzieb nie je vôbec dané, že ľudia budú míňať viac. Väčšina dánskych domácností po rokoch rastúcich miezd, klesajúcej nezamestnanosti a lacnejších pôžičiek míňa dnes toľko, koľko považuje za primerané. Dáni by tak namiesto výdavkov mohli dávať viac na dôchodkové sporenie.

Rozhodnutie Jyske rozšíriť záporné sadzby aj na veľkú množinu  drobných klientov je podľa ekonóma Handelsbanken v Kodani dôležitý krok pre finančný sektor, ktorý sa bojí, že retailovú klientelu vydesí. "Táto stigma teraz padla," uviedol podľa Bloombergu. Ďalšie banky by Jyske mohli nasledovať.  Podľa ekonómov by takéto rozhodnutie predstavovalo zásadný posun v tom, ako sa pod ekonomiku podpisuje menová politika dánskej, či Európskej centrálnej banky. Tá, ústami svojho prezidenta Maria Draghiho, sľúbila, že nové kolo kvantitatívneho uvoľňovania skončí len krátko predtým, ako sa zdvihne hlavná úroková sadzba. Investorov to malo uistiť, že podpora zo strany centrálnej banky bude pokračovať, kým sa inflácia neusadí na cieľovej hodnote 2 %.

Pre spotrebiteľov tak dáva zmysel radšej držať peniaze na bežnom účte, ktorý nevynáša nič, než ich investovať do krátkodobých nástrojov so zápornými výnosy, napísala agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy