Čínska centrálna banka sa nechystá prijať výraznejšie menové stimuly

Čína nemá naponáhlo, aby nasledovala ostatné krajiny vo výraznom uvoľňovaní menovej politiky. Má však rozsiahle možnosti, ako podporiť spomaľujúcu sa ekonomiku, uviedol v utorok guvernér čínskej centrálnej banky I Kang.

People’s Bank of China (PBOC) si tak zachováva opatrný prístup k stimulácii ekonomiky. Podľa I Kanga makroekonomická politika má veľký manévrovací priestor.

Peking od vlaňajška prijal množstvo opatrení na podporu rastu, druhá najväčšia svetová ekonomika sa však ešte stále nestabilizovala. Hlavným problémom je, že koniec obchodnej vojny medzi Čínou a USA je v nedohľadne. Analytici počítajú s ďalším ochladením expanzie po tom, ako sa v 2. kvartáli (apríl – jún) tempo rastu spomalilo takmer na 30-ročné minimum 6,2 %.

"My sa neponáhľame prijať podobné opatrenia ako centrálne banky iných krajín, ako sú relatívne výrazné zníženie úrokových sadzieb alebo programy kvantitatívneho uvoľňovania," uviedol I Kang. Dodal, že menová politika musí zostať opatrená a že fiškálna aj menová politika majú dostatočný manévrovací priestor.

Súvisiace články

Aktuálne správy