Ekológia a ekonomika: Švédi sa hanbia za lietanie aj nakupovanie oblečenia

, MarketWatch Foto: getty images

Švédi sa v ostatnom čase čím ďalej tým viac prikláňajú k ekologickejšiemu správaniu sa. Snaží sa napríklad menej lietať a viac používať železnice. A oveľa radšej než nový kus oblečenia, si zaobstarávajú použité oblečenie z druhej ruky, informuje Market Watch.

Najnovším trendom je v tejto severskej krajine sa za neekologické správanie hanbiť. Začalo to lietaním. Švédi si na to vymysleli slovíčko flygskam, hanba z lietania a smygflyga, rozumné lietanie. V súčasnosti sa trend rozšíril aj do ďalších krajín, predovšetkým do Nemecka. Najnovšie do slovníčka pribudol novotvar köpskam. Označuje hanbu z nakupovania, a to predovšetkým oblečenia. Podľa analytikov by sa trend čoskoro mohol rozšíriť aj do ďalších európskych štátov a tým značne ovplyvniť globálny odevný priemysel, ktorého súčasná hodnota presahuje jeden bilión dolárov.

Trend vychádza okrem iného aj z tzv. pomalej módy. Jej vyznávači odmietajú masovú výrobu a podporujú menšie firmy a ekologické materiály. Odevný priemysel podľa OSN vypúšťa do ovzdušia viac emisií, než všetka letecká a námorná doprava na svete dohromady.

Ekologicky uvedomelí Švédi tak jeho produkty vo veľkom prestávajú kupovať a hanbia sa za tých, ktorí to naďalej robia. Okrem nízkej ekologickej stopy je pre niektorých spotrebiteľov dôležité, aby si zaobstarali oblečenie "s príbehom". Aj vďaka köpskamu tak vo Švédsku prestáva byť oblečenie z druhej ruky nevhodným darčekom pre rodinu či partnera.

Podľa údajov spoločnosti Common Objective má len sektor dámskeho oblečenia ročne hodnotu okolo 670 miliárd dolárov. Z dát ďalej vyplýva, že v nasledujúcich dvoch rokoch by sa mali výrazne znížiť zisky priemyslu na troch kľúčových európskych trhoch – vo Francúzsku, v Nemecku a v Taliansku. Ak sa však köpskam masovo rozšíri, predaj pravdepodobne klesne aj v ďalších štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy