Železiarne Podbrezová vlani s rastom zisku o 229 %, aktuálne už podnik tvorí stratu

Železiarne Podbrezová dosiahli v minulom roku rekordné hospodárske výsledky, keď firma zvýšila zisk o 229 % na 13,31 mil. eur a tržby o 22 % na 302,3 mil. eur. Aktuálne už pritom hutnícky podnik tvorí stratu a poukazuje na možný dopad negatívneho hospodárenia na zamestnancov.

Železiarne Podbrezová, a. s. dosiahli v minulom roku rekordné hospodárske výsledky, keď firma zvýšila zisk o 229 % na 13,31 mil. eur a tržby o 22 % na 302,3 mil. eur. Aktuálne už pritom hutnícky podnik tvorí stratu a poukazuje na možný dopad negatívneho hospodárenia na zamestnancov. „Čo sa týka aktuálnej situácie, od júla sa nám nedarí napĺňať obchodný a finančný plán, v súčasnosti už dosť výrazne, keďže sme s bežnými mesačnými tržbami klesli zhruba o 30 %. Z dôvodu poklesu tržieb tvoríme v daných mesiacoch stratu. Už teraz vieme, že plánované čísla hospodárenia na rok 2019 nedosiahneme a táto situácia sa môže odraziť aj v zamestnanosti,“ uviedol pre agentúru SITA ekonomický riaditeľ firmy Marian Kurčík. Pôvodne pritom Železiarne Podbrezová plánovali v tomto roku výsledok hospodárenia po zdanení vo výške 6,7 mil. eur a tržby v objeme 294,8 mil. eur.

Vlaňajší rok označila horehronská spoločnosť ako jeden z najlepších od svetovej finančnej krízy v rokoch 2008 – 2009. „Objem vyrobenej ocele patril k tým najvyšším, dosiahli sme historicky najvyššiu výrobu valcovaných rúr a aj výsledky predaja boli veľmi dobré. Vďaka rekordnej výrobe a silnému dopytu na trhu sa nám podarilo dosiahnuť nadpriemerné hospodárske výsledky,“ konštatuje podnik vo zverejnených údajoch. Zároveň však upozorňuje na avizované spomaľovanie rastu výroby a spotreby ocele. Tieto prognózy odrážajú vonkajšie rizikové faktory, ktoré podľa firmy môžu mať negatívny dopad na oceliarske odvetvie, ako sú zavádzanie ochranných opatrení a bariér svetového obchodu zo strany USA, Európskej únie a Číny, spomaľovanie čínskej ekonomiky, riziko nekoordinovaného brexitu, či rast dlhov súkromného sektora.

Železiarne Podbrezová v roku 2018 vyrobili celkovo 379 008 ton ocele, čo je o 23 608 ton viac ako v predchádzajúcom roku. Z celkového vyrobeného množstva bolo takmer 263 tis. ton použitých priamo na vlastnú výrobu oceľových rúr a niečo vyše 116 tis. ton bolo odpredaných externým odberateľom. Vo valcovni rúr prekročili podnik plánovaný objem výroby o viac ako 4 % a vyrobili 208 419 ton rúr. Spoločnosť vyprodukovala aj 54 103 ton za studena ťahaných presných rúr. Plánovaný objem výroby tak prekročila o viac ako 5 %. Podnik zákazníkom celkovo predal výrobky, tovary a služby v objeme takmer 291 mil. eur, z čoho až 91 % tvoril export. Hlavným trhom zostali krajiny Európskej únie, v poradí Nemecko, Česko, Poľsko, Taliansko, Španielsko a Slovensko.

Železiarne Podbrezová, a. s. sú integrovaným výrobcom ocele a oceľových rúr. So svojou ročnou produkciou patria k popredným výrobcom oceľových rúr v Európe. Najväčší horehronský zamestnávateľ má v súčasnosti okolo 3 200 zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy