Kazachstan je perspektívnym partnerom SR v oblasti ekonomickej spolupráce

V regióne Strednej Ázie je Kazachstan významným a perspektívnym partnerom Slovenska v oblasti ekonomickej spolupráce. Perspektívnymi oblasťami sú napríklad chemický a hutnícky priemysel, energetický sektor, ako aj rozvoj a modernizácia infraštruktúry. Pre TASR to uviedli z Ministerstva hospodárstva (MH) SR.
Ďalšími oblasťami spolupráce sú automatizácia výroby, výstavba malých vodných elektrárni, ako aj oblasť cestovného ruchu. „K zintenzívneniu spolupráce a vzťahov medzi SR a Kazachstanom v ekonomickej, akademickej a kultúrnej oblasti významne prispela okrem iného aj medzinárodná výstava EXPO Astana 2017,“ pripomenul rezort hospodárstva.
Vývoj vzájomného obchodu medzi SR a Kazachstanom v rokoch 2015 až 2016 charakterizoval postupný pokles slovenského vývozu z 93,6 milióna eur v roku 2014 na 12,8 milióna eur v roku 2016. Ďalší vývoj však podľa ministerstva hospodárstva naznačuje zlepšovanie situácie. V roku 2017 vzájomný obrat stúpol o 67 percent. Slovenský vývoz vtedy dosiahol 25,9 milióna eur. „Ďalší nárast sme registrovali v roku 2018, keď slovenský vývoz dosiahol úroveň 27,99 milióna eur,“ vysvetlil rezort.
Medzi hlavné komodity v rámci exportu v roku 2018 patrili podľa štatistík MH SR stroje a prepravné zariadenia (18,57 milióna eur), priemyselné výrobky (5,96 milióna eur), trhové výrobky (2,63 milióna eur) či potraviny a zvieratá (0,37 milióna eur). Z hľadiska importu z Kazachstanu je v najväčšej miere dovážané nerastné palivo, mazadlá a príbuzné materiály (4,24 milióna eur).
V rámci rozvoja obchodno-hospodárskych vzťahov medzi SR a Kazachstanom je naplánované ôsme zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Kazašskou republikou, ktoré by sa podľa MH SR malo konať v prvom štvrťroku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy