Predaj domov v USA čínskym záujemcom klesne pravdepodobne na 8-ročné minimum

Predaj domov v USA čínskym záujemcom by mal v súčasnom fiškálnom roku klesnúť na 8-ročné minimum. Dôvodom je pokračujúci obchodný konflikt Washingtonu s Pekingom, ktorý odrádza Číňanov od nákupu nehnuteľností v Spojených štátoch. Uviedol to čínsky realitný portál Juwai.com, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.
Portál, ktorý je podobný americkým realitným portálom ako Realtor.com a Trulia, je najväčšou čínskou webovou stránkou na predaj nehnuteľností v zahraničí. Na základe údajov od kupcov a partnerov v oblasti realít, ako aj vlastného prieskumu Juwai.com odhaduje, že predaj domov v USA čínskym záujemcom klesne vo fiškálnom roku 2019/2020, ktorý sa skončí v marci, na hodnotu 10 miliárd, maximálne 12 miliárd USD (9,07 až 10,88 miliardy eur).
Na porovnanie, v predchádzajúcom fiškálnom roku sa Číňanom v USA predali podľa údajov americkej Národnej asociácie realitných maklérov (NAR) domy v celkovej hodnote 13,4 miliardy USD. Navyše v roku 2017/2018, ako aj 2016/2017 kúpili záujemcovia z Číny v USA domy v hodnote vyše 30 miliárd USD.
Podľa predstaviteľov portálu Juwai.com sú za poklesom predaja domov Číňanom problémy spojené s obchodným konfliktom medzi USA a Čínou. Ide najmä o obavy súvisiace s vydávaním amerických víz či o pokles kurzu jüanu voči americkému doláru, ale aj o úsilie diverzifikovať investície. Ako povedal Georg Chmiel z Juwai.com, politika dovozných ciel amerického prezidenta Donalda Trumpa, agresívna rétorika voči Číňanom vrátane čínskych absolventov amerických vysokých škôl a zvýšená byrokracia pri vydávaní víz zredukovali dopyt Číňanov po nehnuteľnostiach v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy