Nemecké strojárske firmy očakávajú pokles produkcie aj na budúci rok

Firmy združené v Nemeckej federácii strojárskych podnikov (VDMA) očakávajú, že produkcia zaznamená pokles aj na budúci rok. Uviedli to v pondelok zástupcovia VDMA, na ktorých sa odvolala agentúra AFP. Prognóza federácie je ďalším signálom nepriaznivého vplyvu obchodných sporov vo svete na proexportne orientovanú ekonomiku.
VDMA očakáva, že produkcia v nemeckom strojárskom sektore klesne na budúci rok približne o 2 %. To znamená zhruba rovnaké tempo poklesu, ako sa odhaduje na tento rok. Strojárstvo je pritom popri automobilovom a chemickom sektore jedným z najväčších sektorov nemeckého hospodárstva a zároveň kľúčovým exportným odvetvím.
„Obchodný spor medzi Čínou a USA a rastúci protekcionizmus vo svete má na sektor obrovský vplyv,“ povedal hlavný ekonóm VDMA Ralph Wiechers. „K tomu je potrebné pripočítať spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky, brexit a štrukturálne zmeny v rámci kľúčových skupín zákazníkov. Ide napríklad o automobilový priemysel, ktorý sa stále viac orientuje na elektrické vozidlá,“ dodal Wiechers.

Súvisiace články

Aktuálne správy