Saudská Arábia ponúka dodávateľom prémiové ceny za opravu ťažobných zariadení

Saudskoarabská ropná spoločnosť Aramco v rámci mimoriadnych rokovaní s výrobcami zariadení a poskytovateľmi služieb, ponúkla prémiové ceny za dodávky komponentov a opravy. Arabské kráľovstvo sa totiž snaží čo najrýchlejšie zotaviť z raketových útokov na svoje ťažobné zariadenia.
Plné obnovenie ich prevádzky môže totiž podľa niektorých odhadov trvať veľa mesiacov, a nie maximálne 10 týždňov, ako sľúbilo vedenie ropnej spoločnosti.
Po ničivom útoku na najväčšie zariadenie na spracovanie ropy v krajine pred viac ako týždňom požiadala Aramco dodávateľov, aby si určili cenu za rýchle opravy a obnovu. Vedenie saudskoarabskej spoločnosti podľa nemenovaných zdrojov doslova bombarduje dodávateľov telefonátmi, faxmi či emailami so žiadosťami o naliehavú pomoc.
Jeden z predstaviteľov saudskej firmy uviedol, že náklady by sa mohli vyšplhať na stá milióny dolárov.
Saudská ropná spoločnosť, ktorá je jednou z najziskovejších na svete, sa snaží zotaviť z útokov na svoje zariadenia v čase, keď vláda znovu oživila plány na prvotnú verejnú ponuku jej akcií (IPO). Po útokoch tak môže byť ohrozené finančné zdravie spoločnosti aj hospodárstvo krajiny, uviedli saudskí predstavitelia a poradcovia vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy