Úrokové sadzby v eurozóne zostanú dlhodobo nízke

Úrokové sadzby v eurozóne zostanú dlhodobo nízke. Vyhlásil to v pondelok guvernér holandskej centrálnej banky a člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Klaas Knot pre holandské noviny De Telegraaf.
„Rozhodnutie ECB z minulého týždňa ukázalo, že nízke úrokové sadzby nemajú len dočasný charakter, ale skôr sa stávajú kvázi trvalým javom,“ povedal Knot v rozhovore pre De Telegraaf.
Knot, ktorý je častým kritikom príliš uvoľnenej menovej politiky banky, tento mesiac označil nové stimuly ECB za „neprimerané“. Zdôraznil však, že nízke úrokové sadzby nie sú výsledkom len samotnej menovej politiky.
„Pokles úrokovej sadzby v uplynulých desaťročiach súvisí aj so štrukturálnymi faktormi. Ušetríme veľa, ale menej investujeme. Takže áno, menová politika má vplyv, ale rozhodne to nie je dominantný faktor,“ vyhlásil.
Knot tiež vyjadril znepokojenie nad „vedľajším účinkom“ nízkych úrokov, napríklad v podobe výrazného nárastu cien nehnuteľností na mnohých miestach v Európe a klesajúcich dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy