Ak Hongkong príde o štatút finančného centra, bude to pre investorov katastrofa

, CNBC Foto: SITA/AP

Ak by Hongkong stratil štatút jedného z najlepších ázijských finančných centier, investori by sa mohli presunúť na iné miesta ako Singapur, Tokio a Šanghaj, aby získali prístup na globálne kapitálové trhy.

Protesty v Hongkongu prepukli pred viac ako troma mesiacmi v súvislosti s už stiahnutým návrhom na vydanie podozrivých z Hongkongu, na súdne pojednávanie do Číny. Hoci sa prodemokratické protesty začali v júni ako relatívne pokojné, odvtedy sa zmenili na čoraz násilnejšie.

„Neexistuje nedostatok konkurencie pre finančné centrá,“ povedal Zhang Yichen, predseda alternatívnej investičnej skupiny čínskej finančnej konglomerácie Citic Group so sídlom v Hongkongu. "Myslím si, že ak sa Hongkong nepozbiera, nemôže si nárokovať na to, aby bol označovaný za finančné centrum," uviedol pre CNBC. Ak by o tento štatút prišiel, „znamenalo by to katastrofu, pretože v súčasnosti je to jediné odvetvie, ktoré je konkurencieschopné.“

Hongkong, bývalá britská kolónia, sa v roku 1997 pripojil k Číne ako jeden z osobitných administratívnych regiónov sa riadi zásadou „jedna krajina, dva systémy“, ktorá poskytuje občanom určité ekonomické a zákonné slobody, ktoré na pevninskej Číne nejestvujú. Hongkonský právny systém je podobný tomu, čo sa uplatňuje vo viacerých krajinách po celom svete, investorom poskytuje určitú úroveň pohodlia. Okrem toho je jeho blízkosť k čínskej pevnine ďalším prínosom pre investorov. To je podľa Zhanga výhoda oproti iným čínskym mestám, ako je Šanghaj a zdôrazňuje politiku jedna krajina, dva systémy. "Z tohto hľadiska neverím, že Šanghaj a ďalšie čínske mestá môžu skutočne nahradiť Hongkong," uviedol. "Ak túto pozíciu Hongkong premrhá, bude to hanba."

Násilie a chaos v ostatnom čase mali dopad na nielen na každodenný život, ale aj na fungovanie firiem a sentiment investorov. Citic Capital na svojej webovej stránke uvádza, že spravuje kapitál vo výške viac ako 26 miliárd dolárov, od augusta 2019 až 29 miliárd dolárov. Zhang uviedol, že protesty neovplyvnili podnikanie Citic Capital, pretože tá investuje väčšinou buď do Číny, alebo do celého sveta v odvetviach, ako je napríklad spotrebiteľský segment, zdravotníctvo a nové technológie. „Hongkong je pre nás základňou, v ktorej žije a pracuje veľa našich kolegov,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy