Rast súkromného sektora eurozóny sa v septembri takmer zastavil

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v septembri, poslednom mesiaci 3. štvrťroka, takmer zastavil. Dopyt po tovare a službách pritom klesol najstrmšie za zhruba šesť rokov. Ukázali to predbežné údaje spoločnosti IHS Markit.
Prehlbujúcu sa recesiu vo výrobe, kde produkcia klesala najprudšie od roku 2012, totiž sprevádza pomalšia expanzia v sektore služieb.
A zároveň, tempo rastu nových pracovných miest a tlaky na ceny sa zmiernili, takže celkový výhľad regiónu je najslabší za sedem rokov.
Podľa rýchleho odhadu IHS Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v septembri klesol na 50,4 bodu z 51,9 bodu v auguste.
Septembrová hodnota indexu je najnižšia za 75 mesiacov a pohybuje sa len tesne nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu. Tento výsledok odráža úbytok nových objednávok, a nielen na tovary, ale aj v službách, a to prvýkrát od januára.
Prieskum ďalej ukázal, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v septembri znížil na 52 bodov z 53,5 bodu v auguste, čo predstavuje osemmesačné minimum.
A PMI výrobného sektora sa v tento mesiac prepadol hlbšie pod hranicu 50 bodov, a to na 45,6 bodu z augustových 47 bodov. Jeho septembrová hodnota je najnižšia za 83 mesiacov.
Čo sa týka kľúčových krajín eurozóny, nemecký PMI v septembri klesol pod hranicu 50 bodov, prvýkrát za 6,5 roka, a to na 49,1 bodu. PMI Francúzska, druhej najväčšej ekonomiky regiónu, dosiahol štvormesačné minimum 51,3 bodu z 52,9 bodu.
Zvyšná časť eurozóny tiež zaznamenala spomalenie tempa rastu súkromného sektora na najnižšiu úroveň od novembra 2013.
Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma IHS Markit, hospodárstvo eurozóny je už blízko k zastaveniu svojho rastu. Objavili sa tiež signály, že prehlbujúci sa pokles vo výrobe sa začína rozširovať aj na sektor služieb.
„Údaje z prieskumu naznačujú, že hrubý domáci produkt eurozóny sa v 3. štvrťroku pravdepodobne zvýši iba o 0,1 %, pričom v závere štvrťroka tempo jeho rastu zoslabne,“ vyhlásil a dodal, že ekonomika regiónu smeruje k poklesu.

Súvisiace články

Aktuálne správy