Štát chce podporiť inštitúcie verejnej správy v oblasti lepšieho využívania údajov

Pomôcť by mu v tom mala výzva, ktorú v pondelok vyhlásil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Vyčlenených je 20 mil. eur.

Inštitúcie verejnej správy by mali kvalitnejšie využívať údaje a zlepšiť tak svoje celkové fungovanie. Pomôcť by im v tom mala dopytovo-orientovaná výzva „Lepšie využívanie údajov inštitúciami verejnej správy“, ktorú v pondelok vyhlásil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Výzva je určená pre organizácie štátnej správy, ostatné subjekty verejnej správy, vyššie územné celky, ale aj obce a mestá a nimi zriadené právnické osoby mimo Bratislavského kraja. Na výzvu je vyčlenených 20 mil. eur a jednotlivé inštitúcie môžu žiadať o podporu minimálne vo výške 200 tis. eur a maximálne 5 mil. eur na projekt.

Hlavné aktivity projektu musia byť zamerané na modernizáciu fungovania verejnej správy prostredníctvom informačných a komunikačných technológií alebo na podporu využívania znalostí vo verejnej správe. „Jednotlivé predkladané projekty môžu byť orientované napríklad na zlepšenie rozhodovania na základe údajov, sprístupnenie nových dostupných údajov na analytické spracovanie, zlepšenie transparentnosti rozhodovania a zefektívnenie procesov štátu alebo vytvorenie nových analytických modelov použiteľných na podporu rozhodovania vo verejnej správe,“ priblížil vicepremiér Richard Raši.

Celkovo ide o 14 typov projektov, ktoré výzva podporuje, a na ktoré žiadateľ vypracuje štúdiu uskutočniteľnosti. Termín uzavretia prvého hodnotiaceho kola je 25. novembra tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy