Z krátkodobých pohybov na trhu nedokážete profitovať

, Schwab Foto: getty images

Investičná spoločnosť Schwab upozorňuje, že obraty na trhoch je takmer nemožné predpovedať. Hoci akcie rastú, odporúčajú disciplínu a diverzifikáciu. Volatilita by sa mala používať skôr pre udržiavanie vopred stanovaneje váhy aktív v portfóliu.

Schwab sa domnieva, že ďalší vývoj v oblasti monetárnej politiky je nejasný, avšak ekonómovia hlavne pochybujú o tom, že "znižovanie sadzieb je liekom na to, čo ekonomiku brzdí". Ak plánované uvoľnenie monetárnej politiky ECB dokáže znížiť výnosy vládnych dlhopisov a podporiť bankový sektor v Európe, môže to pomôcť európskym akciám. Spoločnosť pripomína, že európske tituly prudko posilňovali predtým, než ECB ohlásila program kvantitatívneho uvoľňovania v marci 2015, ale potom už ďalšia rally neprišla. Teraz by pevnejším základom rastu európskych trhov mohol byť nový systém aplikácie negatívnych sadzieb, ktorý by nemusel mať tak negatívny dopad na hospodárenie bánk.

Politika ECB môže pomôcť pri oživení inflačných očakávaní, Schwab však dodáva, že by pomohla fiškálnej stimulácii v Nemecku. V tejto krajine sa podľa spoločnosti diskutuje o upustení od politiky "čiernej nuly", teda politiky vyrovnaného vládneho rozpočtu, pretože výrobný sektor cíti tlak ekonomického spomalenia. ECB okrem toho potrebuje mať k dispozícii nemecké dlhopisy, ktoré by nakupovala v rámci ďalšieho QE. Avšak "možno Nemecko potrebuje zažiť silnejšie hospodárske utrpenie, aby sa politici rozhodli konať".

V nasledujúcom grafe spoločnosť porovnáva vývoj akcií pred ohlásením súčasného QE a toho z roku 2015.

Vyhľadávanie slova recesia na Googli dosiahol najvyšší počet od roku 2009. A to aj napriek tomu, že ekonomické údaje nenaznačujú, že by pokles ekonomiky bol za dverami. Americkú ekonomiku "stále ťahá spotrebiteľ", jej slabosť je teraz najmä vo výrobnom sektore. Na trhu sa dá aj naďalej čakať vyššia volatilita, pretože ucelená obchodná dohoda je stále v nedohľadne. Na ekonomiku navyše doľahnú nové clá a efektivita ďalšieho monetárneho uvoľňovania je veľmi neistá. ISM indexy ukazujú na pokračujúcu neistotu spojenú s obchodnými tenziami, aj keď "problémy vo výrobnom sektore sa ešte nerozšírili do služieb". Silu ďalej vykazuje aj trh práce.

Schwab odporúča uprednostňovať akcie veľkých spoločností pred akciami malých firiem, celkovo radí držať neutrálnej pozície ako na amerických, tak na globálnych akciách.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy