Cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala

Zadĺžená britská cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala. Na dovolenke v zahraničí sa aktuálne nachádza zhruba 600 tis. jej klientov, z toho asi 150 tis. britských občanov.

Zadĺžená britská cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala. Informoval o tom v pondelok ráno britský úrad pre civilné letectvo, podľa ktorého firma oznámila bankrot v pondelok ráno. Na dovolenke v zahraničí sa aktuálne nachádza zhruba 600 tis. jej klientov, z toho je asi 150 tis. britských občanov.

Cestovná kancelária Thomas Cook v sobotu požiadala o štátnu pomoc. K tomuto kroku pristúpila pod tlakom veriteľských bánk vrátane peňažných ústavov RBS a Lloyds, ktoré trvajú na tom, že firma musí nájsť 200 mil. libier (GBP) pre prípad, že by potrebovala dodatočné peniaze počas zimného obdobia.

V júli spoločnosť Thomas Cook vypracovala podnikateľský plán, podľa ktorého potrebovala 900 mil. GBP. Mala ich dostať od čínskej spoločnosti Fosun, skupiny veriteľov a niektorých ďalších investorov. Skupina veriteľských bánk si však potom objednala nezávislé preskúmanie a jej finančný poradca uviedol, že Thomas Cook bude potrebovať dodatočných 200 mil. GBP nad rámec už doteraz požadovaných 900 mil. GBP.

Súvisiace články

Aktuálne správy