Rusko navrhuje obnovenie priamych dodávok plynu na Ukrajinu

Podľa ruského ministra energetiky sa zatiaľ nediskutovalo o konkrétnych objemoch dodávok, pretože najprv je potrebné dohodnúť sa na právnej báze.

Rusko na trojstrannom rokovaní o plyne s Európskou komisiou !EK) a Ukrajinou navrhlo obnovenie priamych dodávok plynu na Ukrajinu, ktoré sú zastavené od novembra 2015. Novinárom to povedal ruský minister energetiky Alexander Novak. „Navrhli sme našim kolegom a partnerom, že tento import, ktorý v súčasnosti na Ukrajinu smeruje od európskych partnerov, sme pripravení realizovať priamo,“ cituje Novaka portál tass.ru. Podľa jeho slov to môže byť pre európskych partnerov efektívne a výhodné z hľadiska záťaže systému prepravy plynu a objemov prepravy.

Ruský minister energetiky ďalej uviedol, že na rokovaní v Bruseli sa nediskutovalo o konkrétnych objemoch, pretože najprv je potrebné dohodnúť sa na právnej báze. Konkrétne objemy dodávok podľa jeho slov budú predmetom komerčných vyjednávaní. „Urobili sme kroky správnym smerom … obe strany v princípe súhlasili, že budúci kontrakt bude založený na práve Európskej únie,“ uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič vo vyhlásení, ktoré zverejnila EK.

Šefčovič objasnil, že Ukrajina postupne implementuje pravidlá EÚ v oblasti energetiky a budúci kontrakt ich musí rešpektovať. Ruská strana podľa jeho slov žiadala záruky v oblasti premietnutia legislatívy EÚ do ukrajinského práva. „Urýchlime prácu energetickej komunity EÚ, aby toto premietnutie prebehlo načas a správne,“ uviedol podpredseda EK. Dodal, že rokovania na politickej úrovni sa obnovia koncom októbra.
https://tass.ru/ekonomika/6905362

Súvisiace články

Aktuálne správy