USA chystajú dočasné výnimky z ciel na 437 čínskych tovarov

Spojené štáty dočasne poskytnú výnimky z ciel na viac ako 400 čínskych produktov, ktoré administratíva prezidenta Donalda Trumpa zaťažila clami vlani. Vyplýva to z troch dokumentov, ktoré má Úrad splnomocnenca USA pre obchod zverejniť v piatok. Informuje o tom portál cnbc.com s odvolaním sa na správu periodika Politico. Výnimky sa udelia takým tovarom, ako sú svetlá na vianočné stromčeky či plastové slamky. Celkovo pôjde o 437 produktov zo skupiny tovarov za 250 mld. USD, na ktoré USA uvalili clá v minulom roku.

„Najnovšie výnimky zo strany USA sú tichým uznaním škôd domácim záujmom vyplývajúcim z prijatia ciel,“ povedal Stephen Olson, výskumník z organizácie Hinrich Foundation. „Načasovanie je však zaujímavé. Naznačuje, že obe strany zistili, že ďalšia eskalácia nie je teraz želateľná, takže sa snažia vytvoriť pozitívnu atmosféru pred októbrovým kolom vyjednávaní,“ dodal.

„Nevyzerá to ako okamžitý posun v americkej obchodnej politike, keďže USA už skôr ponúkli určitý typ výnimiek z ciel,“ konštatoval Nick Marro z poradenskej firmy Economist Intelligence Unit. „Ale aj tak by to mohlo pomôcť budovať určitú dobrú vôľu pred októbrovými rokovaniami,“ poznamenal. Výnimky sa majú urobiť na základe viac ako 1 100 žiadostí zo strany amerických firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy