Prieskum: Kde bude namiesto Londýna TOP finančné centrum na svete?

, CNBC Foto: SITA/AP

Londýn postupne stráca svoju pozíciu, naopak na vzostupe sú ázijské mestá, ktoré dominujú oblasti fintech.

Podľa prieskumu skupiny Z / Yen a Čínskeho rozvojového inštitútu (CDI) si svoju pozíciu na čele rebríčka finančných centier sveta obhájil New York. Získal 790 bodov v poradí už 26. vydaní Indexu globálnych finančných centier, ktorý sleduje 104 rôznych miest.

New York si tentoraz zvýšil náskok pred Londýnom o 17 bodov, pričom exceloval vo všetkých piatich meraných faktoroch: podnikateľské prostredie, ľudský kapitál, infraštruktúra, finančný sektor, rozvoj a povesť.

Londýn si v rebríčku udržal druhé miesto. Za hlavnú príčinu oslabenia jeho postavenia sa považuje Brexit. Londýn so skóre 773 predbehol Hongkong, ten skončil na treťom mieste so skóre 771.

Profesor Michael Mainelli, výkonný predseda Z / Yen, uviedol, že konkurencia na vrchole indexu sa zintenzívňuje a Londýn by mohol čoskoro stratiť svoje prvenstvo v Európe. „Londýn v celosvetovom meradle môže prísť aj o druhú priečku a v Európe o prvenstvo kvôli vysokej volatilite vyplývajúcej z politických nejasností, Brexitu, obchodných vojen a geopolitických nepokojov. Ázijské centrá a Paríž bojujú o druhé miesto,“ uviedol v tlačovej správe.

Singapur a Šanghaj zostávajú na štvrtej a piatej pozícii a sedem z desiatich najvýznamnejších miest v indexe už patria mestám z Ázie a Tichomoria.Prvý samostatný index, ktorý meria najlepšie mestá z pohľadu fintech, ukázal silu čínskych centier. Dokázali obsadili päť zo siedmich najlepších umiestnení, pričom prvenstvo patrí Pekingu, nasleduje Šanghaj. New York, Londýn, Singapur, San Francisco a Chicago sa tiež umiestnili v prvej desiatke.

Výsledky oboch prieskumov boli zhromaždené prostredníctvom on-line dotazníka počas 24 mesiacov do júna 2019. V tomto období poskytlo platné odpovede 3 360 respondentov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy