Počet nových žiadostí o podporu v USA mierne vzrástol

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti v USA, sa zvýšil, avšak menej, než sa očakávalo. Stále sa pohybuje na úrovniach, ktoré signalizujú, že trh práce v USA je v dobrej kondícii a naďalej by mal podporovať spomaľujúcu sa ekonomiku.
Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 14. septembra na sezónne upravenej báze stúpol o 2000 na 208.000, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s nárastom až na 213.000. Ministerstvo takisto revidovalo údaj za predchádzajúci týždeň mierne vyššie z pôvodne uvádzaných 204.000 na 206.000.
Štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, v minulom týždni klesol o 750 na 212.250.
Aj napriek obchodným sporom, ktoré majú negatívny vplyv na firemné investície a výrobu, prepúšťanie zostáva nízke. Existujú však obavy, že spomaľovanie tvorby pracovných miest môže mať negatívny vplyv na spotrebiteľské výdavky, ktoré sú motorom ekonomiky.
Počet Američanov, ktorí aj po prvom týždni poberali i podporu v nezamestnanosti, za sedem dní do 7. septembra klesol o 13.000 na 1,66 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy