Britská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Britská centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky. Neistota tákajúca sa brexitu sa zvyšuje a naďalej visí nad piatou najväčšou svetovou ekonomikou.
Menový výbor Bank of England (BoE) ponechal kľúčovú sadzbu na úrovni 0,75 %. Rozhodnutie výboru bolo jednohlasné.
Rozhodnutie nemalo vplyv na kurz britskej libry, ktorá sa po jeho oznámení obchodovala s mínusom 0,1 % po 1,2459 USD.
Británia by mala vystúpiť z Európskej únie (EÚ) 31. októbra. Do brexitu teda zostáva menej než 45 dní. Zatiaľ však nie je jasné, akú bude mať podobu, teda či Británia opustí Úniu s dohodou alebo bez nej.
BoE, ktorá predpokladá, že krajina sa vyhne brexitovému šoku, počas uplynulých mesiacoch signalizovala, že je pravdepodobnejšie zvýšenie sadzieb než ich zníženie.
Premiér Boris Johnson sľubuje, že Británia určite vystúpi z EÚ koncom októbra s dohodou alebo bez nej. Predstavitelia BoE zopakovali, že vystúpenie bez dohody spomalí ekonomiku a zvýši ceny. Zároveň však varovali pred ďalším odkladom brexitu. Čím dlhšie totiž bude neistota týkajúca sa brexitu a budúcich vzťahov s EÚ trvať, tým viac poškodí ekonomiku.
Britská inflácia sa v auguste spomalila a bolo najslabšia za takmer tri roky. Spotrebiteľské ceny medziročne stúpli o 1,7 % po náraste o 2,1 % v júli. To bol najmenej od decembra 2016. Inflačný cieľ BoE je nastavený na 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy