Globálna hospodárska situácia sa prejavuje na raste insolvencií

Výsledky nemeckej ekonomiky naznačujú pokračovanie obchodnej recesie v druhom štvrťroku 2019. Pokiaľ nedôjde ku skorému zlepšeniu, svetový obchod zaznamená pokles za celý rok 2019, prvý od veľkej finančnej krízy. Táto odvážna korelácia je založená okrem iného na štúdii analytikov spoločností Euler Hermes a Allianz, ktorá odvodzuje úzky vzťah nemeckej ekonomiky a vývoja globálneho obchodu.
Nemecká ekonomika je zvlášť vhodná ako prvý ukazovateľ vývoja svetového obchodu. Dôvodom je okrem podielu na svetových exportoch a mimoriadnej otvorenosti ekonomiky tiež silná diverzifikácia vývozu, a to ako geograficky, tak v odvetviach. Medzi hlavnými exportérmi je v geografickej a sektorovej diverzifikácii pred Nemeckom len USA.
Vývozná závislosť Nemcov sa v súčasnosti ukazuje byť ich najväčšou slabinou. Je to výsledok kombinácie celkovo slabého svetového obchodu a rozmanitosti negatívnych rizík, ktorá ovplyvňuje ďalší výhľad, tiež obchodný konflikt medzi USA a Čínou a riziká brexitu.
„Naše údaje ukazujú, že recesia svetového obchodu s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovala i v druhom štvrťroku. Očakávania vývozu v spracovateľskom sektore sú na sedemročnom minime, nové objednávky sú dokonca najnižšie takmer za desať rokov. Bez rýchleho oživenia dynamiky sa pravdepodobne objem svetového obchodu za celý rok 2019 zníži. To by bol prvý pokles od poslednej finančnej krízy,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Euler Hermes na Slovensku Peter Mucina.
V roku 2018 vzrástli insolvencie o osem percent a je predpoklad, že v roku 2019 vzrastú globálne o ďalších 5 %. Ekonomiky mnohých krajín rastú pomalšie, než je nevyhnutné k udržaniu stabilnej miery insolvencií.
Pohľadávky po splatnosti rastú. Ako poisťovňa pohľadávok z obchodného styku si Euler Hermes všíma, že počet pohľadávok po splatnosti v Nemecku v posledných 18 mesiacoch neustále rástol. Znamená to, že platobná morálka sa zhoršuje, čo je jasný náznak problémov, ktoré už mnohé spoločnosti majú.

Súvisiace články

Aktuálne správy