Finančná nezávislosť: Skutočnosť či chiméra?

, Calibrating Capital Foto: getty images

Poradcovia ľuďom často sľubujú finančnú nezávislosť, ktorú ale nemožno zaručiť, rovnako ako nie je možné zaručiť výnosnosť nejakej investície. Koľko peňazí vlastne potrebujeme, aby sme boli finančne nezávislí?

Ako investor sa niekoľko rokov snažíte budovať si bohatstvo a mať čo najväčšie úspory. Následne príde vzhľadom k cyklickej povahe ekonomiky a finančných trhov jedna krátka kríza spojená s prepadom na trhoch a všetko je fuč. A nemusí to byť len pád na akciovom trhu, ale aj ekonomika v recesii, či strata zamestnania, krach banky, hyperinflácia, choroba, smrť a tak ďalej. Jednoducho neexistujú bezpečné bezrizikové investície, ktoré by neohrozovala inflácia. Aj dôkladne diverzifikované portfólio môže zaznamenať hlbokú stratu. K tomu všetkému nemusí dôjsť, ale môže. A všetky tieto udalosti môžu mať negatívny vplyv na vytúženú finančnú nezávislosť.

Pri ppánovaní finančnej nezávislosti, ktorá zabezpečí príjem bez práce, počítate s určitou sumou. Tá je pre každého iná. "V definovaní toho, koľko je pre jednotlivca dosť, merané súčasným i budúcim príjmom a čistým imaním, je obrovská hodnota. Je pravdepodobné, že mnohí z nás sa k tejto sume nakoniec dostanú a dosiahnu uspokojenie," píše Jeremy Walter, zakladateľ poradenskej spoločnosti Fident Financial.

Keď už niekto finančnú nezávislosť dosiahne, môže nadobudnúť pocit, že je dobojované. Avšak ani tie najlepšie odhady a prepočty nedokážu zabezpečiť finančnú nezávislosť navždy. Preto ak uvažujete o finančnej nezávislosti, mali by ste si uvedomiť, že to nie je len o jej dosiahnutí, ale aj o udržaní. "Terminológia, ktorú poradcovia používajú na opis prosperity, môže pôsobiť na ľudí veľmi silno. Pritom ide o termín pomerne chúlostivý, možno dokonca klamný," uzatvára Walter.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy