Hlavné americké akciové indexy posilnili, pomohli im vyjadrenia šéfa centrálnej banky

Trh podporilo vyjadrenie šéfa Fed-u, že centrálna banka USA je po stredajšej redukcii úrokov pripravená opäť konať, ak ekonomika oslabí.

Hlavné americké akciové indexy v stredu uzavreli vyššie po tom, ako centrálna banka USA v súlade s očakávaniami zredukovala úroky. Po tom, ako americký Federálny rezervný systém (Fed) svoje rozhodnutie oznámil, akcie najprv oslabili. Vyhlásenie Fed-u o menovej politike totiž nenaznačilo, či sú v tomto roku pravdepodobné ďalšie znižovania úrokov. Neskôr na trhu nastalo oživenie, keďže šéf Fed-u Jerome Powell povedal, že centrálna banka USA bude pripravená podniknúť kroky, ak ekonomika oslabí.

Posilnili akcie bánk, dodávateľov energií a technologických firiem. Index S&P 500 stúpol o necelých 0,1 percenta na 3 006,73 bodu a priemyselný index Dow Jones vzrástol o 0,1 percenta a uzavrel na úrovni 27 147,08 bodu. Technologický Nasdaq však oslabil o 0,1 percenta na 8 177,39 bodu a index menších spoločností Russell 2000 si pohoršil o 0,6 percenta na 1 568,34 bodu.

Vývoj na ázijských akciových trhoch bol vo štvrtok tiež zmiešaný. Po tom, ako Fed hlavnú úrokovú sadzbu v tomto roku už druhýkrát znížil, centrálna banka Japonska sa rozhodla svoju menovú politiku nemeniť. Hlavný tokijský index Nikkei 225 posilnil o 0,4 percenta na 22 044,45 bodu a čínsky akciový index Shanghai Composite si prilepšil o 0,1 percenta, ale hongkonský index Hang Seng oslabil o 1,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy