Dánska centrálna banka zhoršila odhad rastu ekonomiky na roky 2020 – 2021

Ekonomika Dánska bude v nasledujúcich dvoch rokoch rásť pomalšie, než sa pôvodne očakávalo. Dôvodom je vplyv svetovej ekonomiky, ktorá zaznamenáva spomaľovanie rastu. Uviedla to v stredu v najnovšej správe dánska centrálna banka.
Danmarks Nationalbank informovala, že v roku 2020 by podľa jej nových odhadov mala ekonomika Dánska vzrásť o 1,5 %. V marci ešte počítala s rastom na úrovni 1,7 %. Zároveň zhoršila prognózu aj v prípade rastu v roku 2021. Zatiaľ čo pred šiestimi mesiacmi očakávala v danom roku rast na úrovni 1,6 %, teraz predpokladá, že dosiahne podobne ako v roku 2020 1,5-percentnú úroveň.
Naopak, odhad vývoja ekonomiky v tomto roku mierne zlepšila. Pôvodne počítala s rastom o 1,7 %, v najnovšej správe však stanovila tempo rastu na úrovni 1,8 %.
„Zatiaľ sa nám darí zvládať nepriaznivé vplyvy, s ktorými zápasia iné ekonomiky. Nie sme však imúnni,“ povedal guvernér centrálnej banky Lars Rohde. „Časom spomaľovanie rastu silnejších ekonomík zasiahne aj menšie, otvorené ekonomiky, akou je Dánsko. V nasledujúcich rokoch nás čaká o niečo slabší rast hospodárstva,“ dodal.
Úpravy nastali aj v oblasti inflácie. V tomto roku by inflácia mala dosiahnuť 0,8 % oproti pôvodnému odhadu na úrovni 1,2 %. Prognóza na budúci rok bola upravená na 1 % z pôvodne očakávaných 1,5 % a v roku 2021 by mala dosiahnuť 1,5 %, zatiaľ čo pôvodný odhad hovoril o inflácii na úrovni 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy