Rast saudskej ekonomiky by sa nemal príliš vzdialiť odhadom MMF

Rast ekonomiky Saudskej Arábie by sa tento rok nemal príliš vzdialiť odhadom Medzinárodného menového fondu (MMF). Uviedol to v utorok guvernér saudskej centrálnej banky Achmed al-Cholifey.
MMF predpokladá, že ekonomika Saudskej Arábie vzrastie tento rok o 1,9 %. V roku 2018 zaznamenala rast o 2,2 %. Niektorí ekonómovia sú však vzhľadom na zníženie produkcie ropy pesimistickejší než MMF, uviedla agentúra Reuters.
Šéf centrálnej banky sa k vývoju ekonomiky vyjadril v reakcii na sobotňajšie útoky (14. 9.) dronmi na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Tie poškodili najväčšiu rafinériu na svete a znížili produkciu ropy v krajine približne o polovicu, čo v prvý obchodovací deň viedlo k najvyššiemu rastu cien za posledné desaťročia.
Čo sa týka vplyvu útokov na vývoj ekonomiky, Cholifey uviedol, že zatiaľ je príliš skoro na zverejňovanie odhadov.
Saudská ekonomika je aj naďalej vysoko závislá od príjmov z vývozu ropy, napriek ambicióznemu projektu Saudi Vision 2030. Ten bol oznámený v roku 2016 a mal by podporiť ďalšie sektory hospodárstva, aby tak krajina mohla svoju závislosť od príjmov z ropy znížiť. Produkcia ropy a plynu sa naďalej na reálnom hrubom domácom produkte Saudskej Arábie podieľa zhruba 43 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy