Priemyselná výroba v USA sa v auguste oživila viac, než sa čakalo

Priemyselná výroba v USA sa v auguste oživila po poklese v predchádzajúcom mesiaci výrazne viac, než sa čakalo. Hlavným dôvodom bolo prudké zvýšenie produkcie strojov a primárnych kovov. Vyhliadky výrobcov však zostávajú slabé z dôvodu obchodných sporov a spomaľovania globálnej ekonomiky.
Priemyselná výroba v auguste stúpla o 0,5 % po znížení o 0,4 % v júli, uviedla americká centrálna banka (Fed). Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,2 %. V medziročnom porovnaní priemyselná výroba v auguste klesla o 0,4 %.
Podiel výrobného sektora na ekonomike v USA predstavuje okolo 11 %. Negatívny vplyv na sektor má obchodná vojna medzi USA a Čínou a spomaľovanie svetovej ekonomiky.
Výroba motorových vozidiel a autosúčiastok v auguste klesla o 1 % po náraste o 0,5 % v júli. Bez započítania áut a autosúčiastok sa priemyselná výroba v auguste zvýšila o 0,6 % po poklese o 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Výroba strojov vyskočila o 1,6 % po páde o 1,7 % v júli.
Nárast priemyselnej výroby plus zvýšenie produkcie v oblasti ťažby o 1,4 % spôsobili, že celková priemyselná produkcia si v auguste polepšila o 0,6 % po znížení o 0,1 % v júli. To bol jej najvýraznejší nárast od augusta 2018. V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v auguste stúpla o 0,4 %.
Ťažba ropy a plynu v auguste klesla o 2,5 % a produkcia utilít sa zvýšila o 0,6 %.
Využitie kapacít vo výrobnom sektore v auguste stúplo na 75,7 % zo 75,4 % a využitie kapacít v celom priemyselnom sektore vzrástlo na 77,9 % zo 77,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy