Vo finančných produktoch si treba raz za čas upratať

, SITA Foto: getty images

V prípade zásadnejších životných zmien je potrebné prehodnotiť finančné produkty hneď, ale ak sa naša situácia nemení, stačí zmluvy skontrolovať raz za dva roky.

Odborníci radia, že vo finančných produktoch si treba raz za čas upratať. Ako povedal Zoltán Čikes zo spoločnosti FinGo.sk, v prípade zásadnejších zmien ako je svadba, narodenie dieťaťa alebo kúpa nehnuteľnosti, je ideálne prehodnotiť svoje finančné produkty a služby hneď. "Keby sa vaša situácia nijako zásadne nezmenila, odporúčame skontrolovať zmluvy aspoň raz za dva roky," hovorí Čikes. V ideálnom prípade by sa podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika mal sprostredkovateľ stretnúť s klientom aspoň raz ročne. "Pri stretnutí je kľúčové prejsť si tak životnú situáciu a rodinný status, ako aj príjmovú a majetkovú situáciu," povedal pre agentúru SITA Búlik.

Časom sa naša situácia mení. Kedysi ľudia pracovali podľa Čikesa na jednej pozícii v jednej firme aj 10 či dokonca 15 rokov. V súčasnosti je podľa neho bežné, že sa dva či tri roky ohrejú v jednej spoločnosti a potom odídu za lepšou ponukou. "Zarábajú viac, kúpia si nové auto, presťahujú sa… Žijeme rýchlejšie a rýchlejšie sa menia aj naše potreby, vrátane tých finančných," konštatuje Čikes.

To, že je dôležité udržiavať poriadok aj vo financiách, si myslí aj hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. "Snažíme sa našim klientom poskytovať komplexné poradenstvo, pri ktorom sa pozeráme nielen na ich aktuálne potreby, ale aj na to, čo by mohli potrebovať do budúcna," povedala pre agentúru SITA Cesnaková. V súčasnosti je pre klientov oveľa jednoduchšie udržiavať si prehľad o produktoch a službách vo svojej banke.

Slovensko, podobne ako iné krajiny, trpelo v rannom štádiu vývoja finančného trhu nešvárom intenzívneho prepoisťovania s cieľom získať províziu takpovediac za každú cenu. Mnohí Slováci sú preto alergickí na tvrdenie, že poistné zmluvy by sa mali pravidelne kontrolovať a revidovať. Ak však majú poistné zmluvy skutočne plniť stopercentne svoj účel, je podľa Búlika nevyhnutné ich pravidelne preverovať, či nastavením ešte zodpovedajú životnej situácii človeka.

Pri poistení bytu alebo rodinného domu sa netreba spoliehať na to, že poistka bude aj po rokoch uzatvorená na dostatočnú výšku poistnej sumy. Čo bolo dostačujúce v čase kúpy nehnuteľnosti, nemusí platiť dnes. Hodnota nehnuteľnosti sa môže zvýšiť po rekonštrukcii alebo aj po zmene cien v stavebníctve. "Po istom čase je potrebné prehodnotiť výšku poistnej sumy, aby nedošlo k podpoisteniu," radí hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. V prípade rozsiahlej rekonštrukcie nehnuteľnosti odporúčame upraviť poistnú sumu okamžite. Pre prípad zmeny cien v stavebníctve, sa treba na poistnú sumu pozrieť aspoň raz za päť rokov.

Klienti chcú občas ušetriť na výške poistného a preto nastavia poistnú sumu nehnuteľnosti nižšie ako je jej skutočná hodnota. Rovnako, keď si berú úver v banke na nižšiu sumu akou je hodnota nehnuteľnosti, ktorú zakladajú, niekedy poisťujú nehnuteľnosť iba na sumu výšky úveru. Týmto krokom však dochádza podľa Žáčkovej k podpoisteniu nehnuteľnosti a v prípade poistnej udalosti poistné plnenie nepokryje skutočnú výšku škody. Rovnaká politika platí aj pri poistení hnuteľných vecí domácnosti. Klient by si mal sledovať, či sa nezvýšila hodnota vecí a zariadenia domácnosti v prípade ich výmeny.

Čo sa v živote človeka mení najčastejšie je zamestnanie a s tým spojená finančná situácia, ako aj úverová situácia. Tie však majú podľa Búlika zásadný vplyv na nastavenie poistného krytia pri poistení straty zamestnania či PN, ale tiež pri životnom poistení pre prípad smrti, všeobecnej invalidity a kritických chorôb. "Životné poistenie je v princípe najcitlivejšie na zmeny životnej situácie, keďže jeho účelom je udržať životný štandard pri výpadku príjmu," myslí si Búlik.

Prehodnotiť by sme mali z času na čas aj hypotekárne zmluvy. Úrokové sadzby na hypotékach a pôžičkách sú v súčasnosti podľa Čikesa oveľa výhodnejšie ako v minulosti, a tak by klient ich refinancovaním alebo konsolidáciou dokázal výrazne ušetriť. Úspora na mesačnej splátke môže byť podľa neho desiatky, ale aj stovky eur. Je však potrebné podľa Žáčkovej sledovať si fixáciu, teda na aké obdobie máme fixne uzatvorenú pôvodnú zmluvu. Ak nám na zmluve uplynie táto viazanosť, je dobré podľa nej navštíviť svoju banku a spýtať sa na výhodnejšie podmienky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy