EK súhlasí s tým, že E.ON prevezme od Innogy divíziu distribúcie

E.ON sa zaviazal, že predá časť svojho majetku,a to v ČR, Maďarsku a Nemecku.

Európska komisia (EK) vyslovila súhlas s tým, aby energetická spoločnosť E.ON prevzala od firmy Innogy divíziu distribúcie a riešení pre spotrebiteľov a časť jej majetku zameraného na výrobu elektriny. Schválenie akvizície je však podmienené splnením balíčka opatrení, ktoré ponúkla spoločnosť E.ON. Komisia o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke.

"Môžeme odsúhlasiť akvizíciu majetku Innogy firmou E.ON, pretože záväzky, ktoré spoločnosť E.ON ponúkla, zabezpečia, že fúzia nepovedie k menšiemu výberu a vyšším cenám v krajinách, v ktorých tieto firmy pôsobia," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

S cieľom odstrániť obavy Európskej komisie o stav hospodárskej súťaže spoločnosť E.ON ponúkla, že predá všetok svoj majetok súvisiaci s retailovými dodávkami elektriny a plynu v Českej republike. E.ON sa ďalej zaviazal, že predá aj svoje aktíva v oblasti retailových dodávok elektriny neregulovaným zákazníkom v Maďarsku. Zároveň ukončí podstatnú časť svojho podnikania v dodávkach elektriny na vykurovanie v Nemecku. Okrem toho ukončí aj prevádzku 34 elektrických nabíjacích staníc na nemeckých diaľniciach. Tieto stanice má v budúcnosti prevádzkovať tretia strana.

E.ON a RWE, ktorá Innogy kontroluje, pôsobia v rámci reťazca dodávok energií, a to od výroby cez veľkoobchod po distribúciu a dodávky elektriny a plynu retailovým klientom. Obe firmy aktívne pôsobia vo viacerých krajinách EÚ, ale ich činnosť sa najviac prekrýva v Česku, Nemecku, Maďarsku, na Slovensku a vo Veľkej Británii. Obe firmy realizujú zložitú výmenu aktív. Po jej realizácii sa E.ON sústredí na distribúciu a retailový predaj elektriny a plynu. RWE bude pôsobiť hlavne pri výrobe elektriny a vo veľkoobchode.

Spoločnosti E.ON a innogy pôsobia aj na Slovensku. Firma E.ON vlastní 49 % akcií v Západoslovenskej energetike a spoločnosť innogy je jedným z najväčších dodávateľov zemného plynu na slovenskom trhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy