Navýšenie financií nezlepší kvalitu zdravotnej starostlivosti, tvrdí komora lekárov

Takéto riešenie finančnej situácie slovenského zdravotníctva považuje za nesystémové.

Slovenská lekárska komora (SLK) považuje dofinancovanie zdravotníctva za nedostatočné pre zlepšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti ako v ambulantnom sektore, tak aj v nemocniciach. Informovala o tom v utorok vo svojom vyhlásení. „Financovanie treba nastaviť úplne inak, a preto bude veľmi dôležité, aký bude celkový reálny rozpočet pre zdravotníctvo na budúci rok,“ informovala komora.

Ako uviedla Slovenská lekárska komora, plne podporuje spoločné memorandum predstaviteľov zdravotníckych organizácií – ambulancií, nemocníc, zdravotných poisťovní, združenia ambulantných poskytovateľov a strešnej pacientskej organizácie, ktoré predložili predsedovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi. Žiadajú v ňom bezodkladné dofinancovanie zdravotníctva ešte v tomto roku o 150 miliónov eur. „Napriek podpore memoranda považujeme takéto riešenie finančnej situácie slovenského zdravotníctva za nesystémové,“ dodala SLK.

Zástupcovia zdravotných poisťovní, poskytovateľov a pacientskych organizácií žiadajú dofinancovať sektor sumou 150 miliónov eur. Vyplýva to z Memoranda k potrebe dofinancovania zdravotníctva, ktoré minulý týždeň odovzdali predsedovi Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi. „Žiadame Ministerstvo financií SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Vládu SR a Národnú radu SR o bezodkladné dofinancovanie zdravotníctva vo výške 150 miliónov eur za účelom zabezpečenia zdravotnej starostlivosti v roku 2019,“ uvádzajú organizácie v memorande.

Minister financií Ladislav Kamenický chce počkať na údaje, na základe ktorých budú diskutovať, či zdravotníctvo vôbec dofinancovať a v akej výške. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce tiež počkať na daňovú prognózu. „Čísla by sme mali mať koncom septembra. Chcem, aby to bolo spravodlivé a adresné,“ konštatovala šéfka rezortu . Ako sa vyjadrila, tiež by ju zaujímalo, na základe čoho prišli organizácie k sume 150 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy