Povinnosť označovania produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby by sa mala upraviť

Grafický znak ekologickej poľnohospodárskej výroby bude možné používať aj v inej farbe, musí však byť zachovaný dostatočný kontrast medzi pozadím a grafickým znakom.

Povinnosť označovania produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby logom Európskej únie (EÚ) a grafickým znakom ekologickej poľnohospodárskej výroby by sa mala na Slovensku upraviť. Vyplýva to z návrhu zákona o ekologickej poľnohospodárskej výrobe, ktorý Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie ako iniciatívny materiál.

„Produkty ekologickej poľnohospodárskej výroby v Slovenskej republike sa označujú podľa osobitných predpisov, no možno ich označiť aj grafickým znakom ekologickej poľnohospodárskej výroby. Pri čierno-bielej alebo jednofarebnej tlači (svetlozelená farba – pozn. red) je grafický znak možné používať aj v inej farbe, musí však byť zachovaný dostatočný kontrast medzi pozadím a grafickým znakom, ktorý zabezpečí čitateľnosť a viditeľnosť grafického znaku,“ uviedol v materiáli agrorezort.

Ministerstvo pôdohospodárstva vypracovalo návrh v spolupráci s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym v Bratislave. Návrh súčasne upravuje aj povinnosti prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby a povinnosti inšpekčných organizácií. Zámerom návrhu zákona je tiež určiť príslušný orgán pre ekologickú poľnohospodársku výrobu v SR a ustanoviť orgány štátnej správy v oblasti ekologickej poľnohospodárskej výroby.

Cieľom zákona je aj implementácia príslušných ustanovení nariadenia EÚ a zavedenie vstupného preverenia predpokladov pre ekologickú poľnohospodársku výrobu u žiadateľa, ktorý chce začať vykonávať ekologickú poľnohospodársku výrobu, ešte pred jeho povinným zaregistrovaním na kontrolnom ústave. Termín na zasielanie pripomienok je do 30. septembra 2019 a dátum nadobudnutia účinnosti sa navrhuje na 1. januára 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy